Чешкият министър-председател Фиала заяви на 16 април, че двадесет държави са обещали достатъчно, за да купят 500 000 артилерийски снаряда за Украйна в рамките на така наречената "чешка инициатива".

Чешката република е начело на международна кампания за набиране на средства за закупуване на боеприпаси за украинската армия, която се бори с руската инвазия от февруари 2022 г. Държавите от Европейския съюз бяха обещали един милион снаряда до края на март, но не успяха да осъществят доставките, тъй като производствените им мощности са ограничени.

През март чехите заявиха, че са успели да намерят значително количество боеприпаси - общо около 800 000 снаряда - за Украйна извън континента.

"Радвам се, че в този момент към нашата инициатива вече се присъединиха около двадесет държави -- от Канада, Германия и Нидерландия до Полша", заяви чешкият министър-председател Фиала по време на посещението си във Вашингтон.

"Благодарение на тях сега можем да предоставим 500 000 артилерийски боеприпаса. Вярваме, че ще последват още доставки", каза той в речта си в института "Хъдсън".

По-рано той заяви, че Украйна може да получи първите снаряди през юни. Сред страните, които участват, са също балтийските държави, Белгия, Дания, Финландия, Исландия, Люксембург, Норвегия, Португалия и Словения, съобщиха чешките медии. Фиала заяви, че няма причина, поради която донорите да не могат да "доставят още един милион през следващите 12 месеца".

"Искам да подчертая, че тази инициатива не е еднократен проект. Нашата цел е да създадем дългосрочна система за доставка на боеприпаси за тежки оръжия. Това пряко ще спомогне за промяна на ситуацията на фронтовата линия", добави той.

По-рано "Файненшъл таймс" съобщи, че закупуването на 800 000 снаряда ще струва 1,5 млрд. долара. Но Томаш Копечни, чешкият комисар за възстановяването на Украйна, заяви пред Чешкото национално радио, че сумата е приблизително два пъти по-висока.