Веселин Стоименов

Човекът, който бе натоварен навремето да ликвидира ВИС-2 като фирма, бе ликвидиран на свой ред с три куршума. Висаджията Веселин Стоименов-Веско Дебелия беше показно разстрелян миналия четвъртък вечерта. Най-широко обсъжданата версия е, че убийството му е заради преразпределяне на бизнес за стотици милиони по Българското Черноморие. Но полицията работи и по следи за участието му в наркопазара. Смята се, че Дебелия, който е наследил част от имотите и фирмите на бившата „ВАИ холдинг", под чиято юридическа регистрация функционираше на практика групировката ВИС-2 на братята Васил и Георги Илиев, също убити, се е опитвал да изземе агресивно много печеливши бизнеси по летните курорти и най-вече в района на Несебър и Бургас. Всичките те били някога перли в короната на разпадналата се ВИС-2. Това навежда разследващите на мисълта, че някой засегнат
конкурент е поръчал смъртта на 53-годишния мъж.
Името на Стоименов се свързва с хотелския комплекс „Астория" в Слънчев бряг, бутиковия хотел „Дюн", дискотеки, както и много търговски обекти в скъпарския курорт. Твърди се, че свързана с него фирма държала и концесията на Южния плаж в Несебър, откъдето само печалбата от шезлонги и чадъри на сезон се изчислявала на милиони левове. Негова фирма управлявала и бизнеса с лодки, които возят туристите по река Ропотамо.
„Стоименов беше популярно лице по Черноморието. Той беше съдружник с много знакови фигури от подземния свят. Сред тях са имена като Радо Слънцето, Таки, бивши футболисти и настоящи сериозни бизнесмени. От години тези хора управляват най-печелившите бизнеси по морето. Никой обаче не може да лапа вечно. Най-вероятно и това е причината за убийството му. Появил се е някой нов играч или структура, които също искат част от лъвския пай", обясниха запознати от обкръжението на Дебелия. Те поясниха, че той много рядко излиза с охрана, и то най-вече когато имал някоя важна среща. Никога обаче не е имал постоянно назначени бодигардове.
„Вземаше две момчета, колкото за респект", обясниха негови познати.
Във вечерта на убийството му в столичния комплекс „Градина", близо до бул. „Симеоновско шосе", Стоименов бил сам. Той паркирал колата си, влязъл в блок 19 и повече не излязъл. На окървавеното му тяло се натъкнала съпругата му Стефка, която веднага подала сигнал в полицията. Жената, както и останалите съседи обаче не чули нищо освен звук като от сборичкване.
„Убийците са били трима и са били много добре подготвени", обясниха от СДВР. Според първоначалните данни един от тях е причаквал Веселин в коридора, а друг е пазел навън. Практиката при такива покушения била, ако единият не успее да свърши работата, другият да довърши започнатото. Третият човек е седял в колата, която е била паркирана в близост до баровския комплекс.
Предполага се, че след като са изпразнили 7 куршума с пистолет „Макаров" със заглушител, убийците са избягали с БМВ комби. Такава кола беше открита запалена на километър от мястото на покушението - в Студентския град, в градинката зад Зимния дворец. Проверка установи, че колата била открадната през декември миналата година от Пловдив. При огледа криминалистите не откриха регистрационни номера. Предполага се, че те са били свалени от нападателите. Табелите, с които се е движело БМВ-то, обаче най-вероятно са били фалшиви. Заради огъня следите по колата, които могат да доведат до извършителите, са нищожни.
Съдебна справка сочи, че Стоименов е управлявал повечето легални инвестиции на групировката ВИС-2 по Черноморието чрез редица фирми, сред които „Сохо", „Венис", „Айсберг 02", „Алфа кар", „Интертур"-Несебър и още много други. За него се знае, че той е извършил ликвидацията на ВИС-2, като след смъртта на Георги Илиев през 2005 година е разпродал или прехвърлил част от перлите в короната на групировката. Той обаче не разпродал всичко, а много от печелившите обекти запазил за себе си и продължил да ги управлява чрез фирмите си. В началото на новото хилядолетие, когато все още имало парцели за продажба в комплекса, Стоименов се явявал на търговете от името на фирми, свързани с живия по това време Георги Илиев. За последно името на Стоименов се появи в медиите през април 2014 г., когато той се оказа част от скандал с туристическата атракция „разходка с лодка" по река Ропотамо. Въпреки че екоинспекцията в Бургас забрани атракцията, което съдът потвърди, Стоименов отказа да премахне лодките и не се подчини на заповедта.
Прекалено рано е да се правят изводи за убийството на Веселин Стоименов. Нищо не може да бъде изключено на такъв етап. Казват, че е поръчково убийство. Кой го казва? Не всичко, което е характерно за човека, може да доведе до фатален край. При Георги Илиев има 100 души, които биха желали смъртта му дори за елементарни поводи заради нрава си. Версиите не разкриват такова убийство. Това каза топкриминалистът Ботьо Ботев по Нова телевизия.

 

Ботьо Ботев: Попречиха ни да разкрием убийството на Георги Илиев

„Около Георги Илиев имаше много близки хора. Васо Дебелия не беше позната личност в онези години. Беше в периферията на ВИС-2. Поемал е обекти, работил е, но нищо повече. Тези обекти, които е управлявал, не са били негова собственост. Знаят се собствениците, които реално стоят зад него. Докато Георги Илиев беше жив, всичко е минавало под неговото ръководство. След убийството му дейността беше взета от доста интересни личности. Към момента няма условия за връщане на мутренските  години. Промениха се много неща, свързани с поведението на самите личности. Много от тях разбраха, че с бухалки и сила бизнес не се прави. Тези личности са известни, много ги и няма в България, но продължават да дърпат конците. Някои живеят в Дубай.

За убийството на Весо Дебелия е имало прецизна подготовка. Вероятно става дума за сериозно наранени бизнес интереси. Той не е кой знае каква личност в бизнес престъпните намерения. Това, че е опожарен автомобилът, не е прецедент. В България убийците не могат да се нарекат поръчкови професионалисти. Това са хора, близки около тези, които се явяват като организатори. Доверени и предани са. В руските среди това го има.

Убийството на Георги Илиев трябваше да бъде разкрито. Имаше реална база, на която да се стъпи. Считам, че непрофесионално се проведоха някои неща от полицията впоследствие. Твърде отговорни личности стъпиха в този процес и попречиха в хода на това разследване. Имаше липса на професионален опит и лични амбиции."