Министрите на външните работи на Венецуела и Гвиана разговаряха по телефона, докато напрежението в спорния, богат на петрол регион ескалираше, а Бразилия укрепи войските си по северната граница с двете съседки, предаде АФП.

В Каракас правителството съобщи, че неговият първи дипломат Иван Жил е провел телефонен разговор с гвианския си колега Хю Тод, "за да обсъдят въпроса за териториалния спор". Дискусията се е състояла по искане на Гвиана, се казва в изявлението, и е завършила със съгласието на страните да "поддържат каналите за комуникация отворени".

Междувременно бразилската армия заяви, че засилва присъствието си в северните градове Пакарайма и Боа Виста като част от усилията "да гарантира неприкосновеността на територията".

Каракас предложи законопроект за създаване на венецуелска провинция в района на Есекибо и нареди на държавната петролна компания да издаде лицензи за добив на суров петрол там.

Окуражен от преобладаващия вот с "да" на спорния референдум за съдбата на региона, проведен в неделя, президентът Николас Мадуро заяви, че в Националното събрание ще бъде изпратен законопроект, който да одобри създаването на провинция "Гвиана Есекиба" в региона, който Гвиана администрира от повече от век.