Ядрената карта се разиграва в зависимост от конвенционалния капацитет за водене на война.

Това каза президентът Румен Радев по време на конференцията „Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?“. Събитието е организирано от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“.

"Когато Русия имаше тенденция за един слаб конвенционален капацитет, тя компенсираше с ядрената реторика. Когато вече набра конвенционална мощ, ядрената реторика отслабна", обясни Радев.

"Намираме се в много тревожна фаза по отношение на ядрените оръжия, техния контрол и разпространение. Светът мина от фаза на разоръжаване към фаза на въоръжаване. Надпреварата, която се отприщи, ще има дълбок икономически и социален ефект, който ще ражда политически напрежения и катаклизми в редица държави", каза още държавният глава.

"Европа започна да изостава спрямо САЩ и Китай, и енергийната война допринесе за това. Няма как цената на газа и електричеството в САЩ и Китай да е няколко пъти по-ниска от тази в Европа и да говорим за конкурентност на европейската икономика в дългосрочен план. Ако Европа не постави своя интерес на първо място, тази разлика в икономическото и научно-техническото развитие ще расте", коментира президентът.