Българският президент Румен Радев е на позиция, че България ще продължи да оказва помощ и подкрепа за Украйна, "отчитайки нейните нужди и в съответствие с нашите възможности". В интервю за гръцкия вестник "Катимерини" той призовава за "колективен натиск" за прекратяване на конфликта. Българският държавен глава заявява още, че България подкрепя Украйна в отстояването на независимостта й и териториалната й цялост. "Ние напълно подкрепяме независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Ще продължим да оказваме подкрепата си за Украйна, отчитайки нейните нужди и в съответствие с нашите възможности. Ще продължим да подкрепяме украинските бежанци на наша територия", е заявил той.

Българският президент нарича войната в Украйна “брутална война, която донесе ужасни страдания, смърт, пълно опустошение и унищожение на Украйна и украинския народ, с опасни последици в световен мащаб”.

Той изразява убеждение, че е необходим “колективен натиск, за да се сложи край на тази ужасна трагедия и да се спре безмилостното насилие” и за да се избегне ескалация на конфликта. “Нашата непоколебима подкрепа за Украйна трябва да върви ръка за ръка с активни дипломатически и политически усилия за спиране на тази война на изтощение и за отваряне на пътя за постигане на справедлив мир и възстановяване на основан на правила международен ред”, заявява Радев.

Преди дни държавният глава заяви пред български медии, че е против изпращането на оръжие за Украйна, с мотива, че това няма да доведе до прекратяване на военните действия.  “Моята позиция е ясна и аз категорично съм против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия”, каза пред български журналисти Радев.

В сряда стана ясно, че страната ни вече е изпратила договореното с украинската страна военно оборудване. Министърът на отбраната Димитър Стоянов каза пред журналисти, че по силата на решениението на парламента правителството е длъжно да продължи да оказва подкрепа на украинската страна.

В сряда правителството взе решение за изпращането на до 56 военни в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна – (European Union Military Assistance Mission in Ukraine – EUMAM).