България и Румъния заслужават най-после да станат членки на Шенгенското пространство. Това заяви в Малта държавният глава Румен Радев пред президентите на 13 страни, събрани във формата "Арайолуш".

Войната в Украйна,

миграционната и енергийната кризи, охраната на границите на ЕС и възможностите за ЕС да се превърне в геополитически играч, бяха сред темите, обсъдени на "Арайолуш". "В основния фокус това е войната на Русия срещу Украйна и обединена Европа не може и не трябва да остава безразлична към тази война, защото нейната ескалация е най-голямата заплаха за мира и сигурността на стария континент след Втората световна война."изисква ясни действия, защото вторичните ефекти от войната се усещат върху всички и най-вече върху съседните държави.

Друга важна тема,

нгенското пространство."Ние и Румъния не можем повече да бъдем държани извън Шенгенското пространство само заради това, че 11 години след като ние сме покрили всички технически изисквания, някой непрекъснато си измисля някакви неписани критерии. От това губим всички. Губи България, губи нашият бизнес, нашият туризъм, губят нашите граждани и нашата икономика като цяло. Не може България да проявява солидарност и да влага огромни финансови и човешки ресурси за опазване на нашата обща европейска граница, а в замяна да получава неразбиране и двойни стандарти. Не може българите да бъдат втора категория европейци и да чакат унизително по всички КПП-та на Европа. Това няма как да стане, ние няма да се примирим", заяви държавният глава.В Прага, където ще президентът ще кацне по-късно през деня, Радев ще дискутира по темите "Енергетика и икономика" в заседанието на Европейската политическа общност - френска инициатива, която събира Европейския съюз със 17 държави от източното съседство като Украйна и Молдова, както и Западните Балкани, за да обсъдят проблемите на сигурността.