В живота има моменти на изпитания, когато трябва да направиш избор дали да останеш в зоната си на комфорт или да поемеш риска и да се втурнеш в неизвестното, поставяйки своя живот на втори план, в името на живота на другите.

Това са силните хора, със своята смелост и себеотрицание. За мен е чест и привилегия днес да бъда именно сред тези хора.

Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по връчване на наградата „пожарникар на годината".

„Когато на 6 февруари земетресението сполетя Турция, именно вие вдъхнахте надежда на всички пострадали.

Аз съзнавах колко голяма е отговорността да изпратим там хора, да се определят екипи, хора, средства, да се създаде щаб измежду всички институции и ведомства, да се координира полет в рамките на неизвестното, но в рамките на пет часа нашите институции бяха организирали всичко.

Ние бяхме първата страна, отзовала се в помощ на Турция, когато бях в ЕС, всички там оцениха нашите действия. Ние показахме, че имаме държавност и икономика, която може да поддържа тези системи на помощ“, каза още президентът.

„Само за миналата година сте спасили 600 човешки живота.

Вие действате изключително професионално и прецизно.

При наводненията в Карловско, при земетресенията в Турция, всеки видя огъня в очите ви, вие не работите, вие служите на България.

Благодаря ви, че правите всичко във всяка ситуация, за да спасите поне още един човешки живот“, каза от своя страна вътрешният министър Иван Демерджиев, който също присъства на събитието.

„На 6 февруари Турция преживя най-тежката си нощ, повече от 17 000 сгради бяха разрушени за миг, стотици хора загинаха под развалините. Разрушението бе толкова голямо, че разбрахме как няма да се справим сами, поради тази причина ние потърсихме помощ, а президентът на България бе първият, който откликна на този призив“, това пък заяви посланикът на Турция Айлин Секизкьок.

"Ние ще възстановим материалните щети, но това, което няма да можем да върнем са човешките животи.

Никога няма за забравим тънката граница между живота и смъртта, онази болка в лицата на всички онези хора, а вие скъпи приятели, бяхте светлина в тези мрачни дни, спасявайки всички бедстващи.

Вие имате специално място в нашите сърца, досега бяхте наши съседи, сега сте наши кръвни братя“, каза още посланикът.

„Нашата професия е хуманна и благородна, защото спасяваме здравето и материалните ценности на хората, придобити с много труд. Детската ми мечта бе да стана огнеборец, сега това е факт. Служа с любов, желание и отдаденост на Република България“.

Това заяви главен инспектор Георги Тодоров, началник на районното следствие в Горна Оряховица, който е носителят на наградата „пожарникар на годината“.

На събитието награди получиха и много от пожарникарите, оказали помощ в бедствените ситуации през изминалата година.