Протести избухнаха в САЩ, след като полицията в Мемфис публикува кадри от задържането на мъж, спрян за проверка на пътя, на които се вижда полицейско насилие. Три дни след ареста мъжът е починал. Първоначално полицията каза, че 29-годишният Тайър Никълс е бил спрян на 7 януари по подозрение за безразсъдно шофиране, което впоследствие не беше потвърдено. На разпространения видеозапис се вижда как петима полицаи ритат и удрят Никълс с палка, а след това го влачат по земята, за да го подпрат на полицейската кола. Минават повече от 20 минути до пристигането на линейката, съобщи BBC. Както Никълс, така и петимата полицейски служители са цветнокожи. Полицаите са уволнени, а в четвъртък им бяха повдигнати и обвинения в убийство от втора степен. [caption id="attachment_840194" align="aligncenter" width="701"]Петима чернокожи полицаи обвинени в побой до смърт на чернокож шофьор Петима чернокожи полицаи обвинени в побой до смърт на чернокож шофьор[/caption]

"Има някои неясноти в този случай. Някой не е успял да включи камерата, монтирана на униформата.

Някой не е използвал радиостанцията, за да каже, че спира кола, която кара безразсъдно. Няма запис от подобен диалог. Това обикновено проверяваме - дали и кога колата е спряна, докладвано ли е за това", каза Серелин Дейвис, началник на полицията в Мемфис.
Видеозаписът от ареста на починалия мъж беше публикуван в петък вечерта и предизвика протести с искания за справедливост и с призиви срещу полицейската бруталност в Мефис и други американски градове, сред които Ню Йорк, Бостън, Вашингтон и Сан Франциско. Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че е разговарял с майката на Тайри Никълс и е поднесъл съболезнованията си. Той каза още, че са необходими законодателни инструменти, които да доведат до реформа на полицията.
"Какво е заложено - преди всички животът на невинни хора. Това първо. Второ - това има много общо с имиджа на Америка. С това дали сме държавата, която казваме, че сме, че сме държавата на закона и реда, което означава, че можем да протестираме мирно и да оставим съда да си свърши работата", каза Байдън.

Случаят за пореден път повдига въпроса с прекомерната употреба на сила от страна на полицията в САЩ.

През 2020 г. друг смъртен случай след арест - този на Джордж Флойд възроди дебата за "милитаризирането" на органите на реда в страната. Според критиците на полицията тя се нуждае от сериозна реформа, така че да се намали броят на фаталните случаи след арести. През годините силите на полицията в цялата страна се сдобиват с военен клас екипировка като димни гранати и снайпери, а в обучението на полицаите се включват и елементи от подготовката на войниците. Това чувство за "милитаризираност" се превръща и в притегателна сила за желаещите да се присъединят към полицията сред хилядите завърнали се ветерани, които са били на служба в Ирак и Афганистан.
Полицейските спецчасти (SWAT), които в миналото най-често са използвани при заложнически ситуации или при активни престрелки, сега се занимават с рутинни проблеми като претърсвания за наркотици. В доклад на Съюза за американски граждански свободи (ACLU) от 2014 г. се казва, че по този начин ненужно се застрашават гражданите.