Ако "Сиела Норма" поеме и този път осигуряването на машините за изборите, компанията ще има нужда от около 50 дни, за да подготви устройствата. Това заяви в ефира на БНТ изпълнителният директор на фирмата, която досега осигурява устройствата за гласуване Веселин Тодоров. Той уточни, че все още "Сиела Норма" няма сключен договор за доставка и поддръжка на машините за изборите на 2 април.

Коментира, обаче, че предвид краткия срок за произвеждане на вота, едва ли ще се намери друга фирма, която да е в готовност да осигури машинното гласуване. Според Веселин Тодоров промените в Изборния кодекс няма да създадат сериозни пречки около организацията на машинния вот, но е важно до 8 февруари да има яснота какви са изискванията за превръщането на разписката от машината в бюлетина. Тодоров изтъкна, че "Сиела Норма" вече разговаря с ЦИК по организацията на вота на 2 април.

Вероятно компанията ще иска около 10-процентно увеличение на цената за доставка и поддръжка на машини.

За да се превърне разписката от машината в бюлетина, ще трябва да се добавят около 10 см. към дължината ѝ. Тодоров пресметна, че ако това се случи, от една ролка ще могат да излязат около 140-150 действителни бюлетини за гласуване. 24 март е крайната дата, в която БНБ трябва да достави ролките за машините за изборите на 2 април, каза още той. От "Сиела Норма" са сменили съобщението "Протоколът е подправен", което се изписа на екраните на няколко машини на последните избори и предизвика смут сред много избиратели. "Протоколът е подправен" - това е наше съобщение, извинявам се на избирателите.

То е на нашите дивелъпъри, които не говорят добър български език.

Поправили сме го", каза Веселин Тодоров. Той допълни, че всяка разписка от машините за гласуване има QR-код, с който вотът е електронно подписан и може да се установи кога в коя секция е гласувано. "Това е доста по-надеждна защита от всякакви традиционни печатарски техники", изтъкна той. Според него е добре да се удължи срокът, в който партиите могат да получат изходния код на машините за гласуване. "Имаше покана предния път към политическите партии. Ние съдействаме технически - има наши колеги да помагат. Седят компетентни дивелъпъри от наша страна и когато дойде компетентен човек от другата страна, комуникацията се получава. Този път може да бъда по-дълго времето за тази проверка. Беше досега един ден, може да се направи 10", каза Тодоров. Към момента в складовете на ЦИК има 12 837 машини за гласуване. Те се охраняват от жандармерия.