Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова издаде заповед за прекратяване на митинг шествие под надслов „Мир, неутралитет, суверенитет“. Събитието не е било съгласувано от Столична община и е прекратено въз основа на информация, получена от Държавна агенция „Национална сигурност“, съобщават от общинската администрация. В последните дни информацията за събитието, разпространявана в социалните мрежи, беше под надслов „Ние не сме неутрални. Ние сме за Русия! Победата е наша“, което не съответстваше на официално заявеното от организатора гражданско обединение „Национална гражданска инициатива за суверенитет на България и другите държави по света“ мероприятие, категорични са от Столичната община.

По-рано Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи във връзка с получена от кмета на гр. София информация за мероприятието.

ВАП е извършила проверка, а материалите са били изпратени на министъра на вътрешните работи по компетентност.

Фандъкова е информирала прокуратурата за това, че Столичната община е сезирана с две писма - от общински съветници от групата на „Демократична България” и от представляващи ПП „Код”, за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие на 10 декември, което може да е „насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната”, както и че събитието може да е „противоречащо на решенията на ЕС”, съобщиха от ВАП.