Най-малко петима души са загинали, а 48 са в неизвестност, след като въглищна мина се срути в Китай. Инцидентът, определян като свлачище, е станал на 22 февруари следобяд в автономния район Вътрешна Монголия. Откритата мина, управлявана от малка местна фирма, е затрупала десетки работници, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от bTV. Драматични кадри от охранителни камери, излъчени по Китайската държавна телевизия, показват лавина от скали и пръст, която пада от едната страна на планината върху мината.

Машините на работниците като багери и самосвали също са останали под скалните отломки. На място работят триста спасители, които с помощта на машини и кучета се опитват да достигнат до затрупаните миньори.

В сряда вечерта бе съобщено, че шестима души са били спасени.

„Тъкмо бях започнал работа, когато в 13:15 часа разбрах, че камъни падат от планината. Видях, че ситуацията става все по-сериозна и беше организирана евакуация, но беше твърде късно, планината просто се срути“, споделя един от хоспитализираните миньори. Въглищата са основен източник на енергия в Китай, но мините на страната са сред най-смъртоносните в света - до голяма степен поради слабото прилагане на стандартите за безопасност. Президентът Си Дзинпин в сряда нареди започването на спасителни операции, второ свлачище обаче възпрепятства работата на терен. „Трябва да положим всички възможни усилия, за да спасим изчезналите хора и да лекуваме ранените“, каза той.

Премиерът Ли Къцян поиска бързо разследване на причините за срутването.

През изминалата година китайските мини се опитват да увеличат производството на въглища под призива на правителството за по-големи доставки и стабилни цени.