Близо до Луганск е открито ново гробище, което може да е на загинали в боевете в Украйна като членове на ЧВК "Вагнер". Откритието е направено в началото на февруари от жители на Луганск, които заварват 42 пресни гроба на мъже. Жителите на село Кировка, което се намира в близост до гробището, заявиха, че никой не посещава гробовете и никой от погребаните мъже не им е познат. Местните са снимали гробовете и са започнали да разпространяват снимките сред групите за издирване на изчезналите. Девет души вече са се отзовали - повечето от тях не са знаели, че близките им са загинали, някои не са и предполагали, че те са били на украинския фронт. Някои от роднините от няколко месеца се опитват да разберат съдбата им. BBC е успяло да открие в публични източници имената на 37 мъже, чиито данни съвпадат с тези, изписани на надгробните плочи край Луганск. Тридесет и пет от тях са руснаци, един е гражданин на Беларус, а друг е роден в Узбекистан. На уебсайтовете на руските съдилища са публикувани съдебни присъди срещу 20 души, които са пълни съименници на погребаните в Луганск. Всички те би трябвало да излежават присъдите си в местата за лишаване от свобода, пише news.bg.

Например, според съдебните документи Мирослав Зинчук получава първата си присъда от 16 години за кражба и причиняване на тежка телесна повреда. Той е освободен след две години и почти веднага се връща в затвора за кражба и грабеж.

През 2017 г. той получава нова присъда за кражба.

Тимур Тибаев от Уляновск също е осъждан няколко пъти за грабеж и получава последната си присъда през 2022 г. Максадбек Хаджиев от Узбекистан е работил като бояджия на къщи и през 2021 г. е осъден за опит за трафик на хероин. Официално Кремъл не е коментирал участието на затворниците в бойните действия в Украйна. Но поне един затворник, който се е сражавал в състава на ЧВК "Вагнер", е бил награден лично от руския президент. Списъците с пълните имена на повечето от мъжете, погребани край Луганск, може да бъдат намерени в социалните мрежи. Според публикациите само един от тях е бил сирак, а няколко други са прекарали по-голямата част от живота си в затвора и може би не са имали близки хора извън колонията. Повечето от тях обаче са поддържали постоянна връзка със семейството и приятелите си. Майка разказва, че синът й е подписал договор с ЧВК "Вагнер" от 1 септември, обидал й се е от Луганск и е поискал данните, за да може заплатата му да отива при нея. След това попада в болница, ранен, но не тежко. Последната връзка с него била на 18 септември, а на табелата от гробището е отбелязана дата 15 септември. Би Би Си успява да се свърже с роднините на още двама души, чиито имена и дати на раждане съвпадат с тези на табелите от гробището край Луганск. Те разказаха подобни истории. Техните роднини са били затворници, които са се съгласили да отидат да се бият с ЧВК "Вагнер". Напуснали са колониите в края на август, известно време поддържали връзка с тях, но през октомври са изчезнали. Оттогава няма никакви новини от осъдените. Нито ЧВК "Вагнер", нито представители на други паравоенни структури са се свързали с роднините на загиналите. На писмено запитване от една от майките Службата за изпълнение на наказанията отговаря, че затворникът е "заминал за друг териториален орган на Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия въз основа на заповед".

Огромни загуби

Погребението край Луганск е третото гробище, в което са открити десетки гробове на пленници, сражавали се в Украйна в състава на ЧВК "Вагнер". През декември 47 гроба на затворници бяха открити в село Бакинская в Краснодарския край. Само за два месеца броят на гробовете се увеличава шест пъти - в края на януари вече има 270 гроба на загинали затворници. На всеки от тях е поставен венец с червено-черно-жълта емблема, която се среща на нашивките и знамената на Вагнер. В началото на февруари жителите на близкото до Москва село Фряново откриват нова гробищна алея от 22 гроба в съседното село. Върху всеки от тях лежали същите червени, черни и жълти венци като в село Бакинская. Присъдите на 12 души, чиито инициали съвпадат точно с тези на плочите, могат да бъдат намерени в интернет. BBC успя да се свърже със семейството на един от загиналите, което потвърди, че той е бил затворник. Той не е казал, че е искал да отиде на война и е спрял да се свързва с тях през октомври. Роднините не са знаели за смъртта на затворника. Евгений Пригожин, основател на ЧВК "Вагнер", потвърди, че гробището в село Бакинска в Краснодарския край принадлежи на неговата частна военна компания, но все още не е коментирал статута на погребенията в Московския регион и край Луганск. Невъзможно е да се установи точният брой на руските затворници, убити в Украйна. Както правозащитници, така и източници на BBC на фронта твърдят, че отряди, съставени от затворници, се използват активно на фронтовата линия и понасят големи загуби. Руската редакция на BBC, съвместно с MediaZone и доброволци, е успяла да установи имената на 820 убити затворници. 600 от тях са загинали през последните три месеца.