Обединенията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" и ГЕРБ-СДС са с почти изравнени резултати, посочва проучване на социологическата агенция "Маркет линкс".

То е проведено сред 1080 лица на възраст над 18 години в периода 18-27 февруари чрез лично интервю и онлайн-анкета. 

Резултатите показват едва 0.5% преднина за ПП-ДБ, които събират 20.9% от имащите право на глас. ГЕРБ-СДС са втори с 20.4%.

Към момента под 4-процентната бариера остават "Български възход“, "Има таъв народ“ и новата коалиция "Левицата“.В следващото Народно събрание се очертава да влязат пет партии. ДПС е трета политическа сила с 13.3%, следва "Възраждане" с 11.8%, а БСП събира 6.6%.

Според социолога Добромир Жеков е трудно да се определи дали някоя от двете коалиции на първо и второ място могат да променят резултата си така, че да успеят самостоятелно да формират правителство. За да има редовен кабинет, коалицията е задължителна, смята той.

По думите му все още е рано да се каже дали обединението на ПП и ДБ им носи по-голям успех, отколкото ако се бяха явили по отделно.

"Има много избиратели, които все още не са взели окончателно решение за кого да гласуват. Към момента виждаме изключително изострена битка за първото място с практически равен резултат“, каза Живков."Значително по-висока мобилизация виждаме в коалицията ПП-ДБ. В ГЕРБ-СДС можем да търсим и вариант за някакъв електорален резерв, тъй като виждаме, че мобилизацията не е на много високо ниво. Това може да е резултат и от други процеси, които текат в нашето общество. Възможно е този потенциал да не бъде реализиран в деня на изборите“, коментира още социологът.

Социолозите отбелязват известно нарастване в подкрепата за "Възраждане", което се дължи и на инициативата за референдум за подкрепа на лева. 

20% от анкетираните са били "за" гласуването с хартиена бюлетина, а 55% подкрепят машинното гласуване.