Пътници останаха блокирани във влак на Amtrak, пътуващ от района на окръг Колумбия до Флорида за почти цяло денонощие, след като маршрутът им беше блокиран в Южна Каролина от дерайлирал товарен влак. За Майкъл Макфадън и семейството му това, което започва като забавно пътуване до Флорида, за да посетят Леголенд, се превръща в кошмар. Пътуването им с влаката е трябвало да продължи около 17 часа, но се проточва повече от 35 часа. „Имахме ограничено време за нашата ваканция и имам чувството, че тя току-що приключи“, каза 47-годишният Макфадън пред NBC News в телефонно интервю рано в сряда, все още във влака със съпругата си и 7-годишния си син.

Композицията е тръгнала от Лортън, Вирджиния, около 17:30 часа. в понеделник и трябваше да пристигне в Санфорд, Флорида, около 10 часа сутринта във вторник, каза Макфадън. Но до 4:30 сутринта в сряда, около 35 часа след заминаването на влака, той все още не беше достигнал местоназначението си, каза мъжът, добавяйки, че членовете на екипажа са обявили, че влакът се очаква да пристигне на местоназначението си около 6 ч. сутринта. Макфадън, софтуерен инженер в медийна компания, разказа, че семейството му първоначално е планирало пътуването за ноември, но са били принудени да променят графика, след като влакът им е бил отменен поради урагана Никол.

„Чувствам се сякаш имам лош късмет“, каза той.

Влакът на Amtrak беше засегнат от „значително закъснение“, след като товарен влак CSX дерайлира в Южна Каролина, съобщи говорител на железопътната компания в изявление рано сутринта в сряда. Композицията е била отклонена от нормалния си маршрут, каза още той. Говорителят съобщи, че на пътниците са предоставяни редовни актуализации, заедно с храна, пакети за закуски и напитки. Макфадън е имал желание да слезе от влака, но такава възможност на пътниците не е била предоставена. Направена му е и забележка по интеркома, след като публикувал в YouTube видеоклип на служител на Amtrak, който се обръща към пътниците. Освен това той попита защо влакът е бил спрян в една точка "по средата на нищото" с часове, докато e имало възможност да достигне до някоя малка гара. През октомври пътници във влак Amtrak, пътуващ от Детройт до Чикаго, също бяха засегнати от големи закъснения, когато пътуване, което трябваше да отнеме около пет часа, в крайна сметка отне почти 20, след като влакът остана без ток, съобщи NBC Chicago. Тогава пътниците успяха да слязат доста преди композицията да стигне до Чикаго.