В случай на по-нататъшни опити да се извършват терористични нападения на наша територия, отговорът на Русия ще бъде суров. Отговорът ще бъде същия по мащаби, като нивото на заплахата срещу Руската федерация. Това заяви президентът Путин по време на съвещание на Съвета за сигурност. По думите му е имало поредица от опити от страна на Украйна за нападения срещу енергийната и газопреносна инфраструктура на Русия, включително опит да се взриви един от участъците на газопровода "Турски поток".

Това, според Путин, е доказано с данни, включително показания на задържаните изпълнители на тези "терористични актове". Путин отново посочи като извършители на нападението срещу Кримския мост украинските специални служби. "Русия трябва да отговори на терористичния акт на Украйна срещу Кримския мост само с директно унищожение на терористите". Това пък заяви в интервю заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев. „Отговорът на Русия за това престъпление може да бъде единствено унищожаването на терористите. Така, както се прави по света. Именно това очакват гражданите на Русия“, отбеляза Медведев. Според него, „поръчителят и изпълнителят на престъплението е нереализираната държава Украйна“. „Това е терористичен акт и диверсия, извършен от престъпния киевски режим. Няма съмнения в това, а и не е имало такива. Подготвени са всички доклади и са направени необходимите изводи“, подчерта Медведев.

Нападенията на Киев срещу АЕЦ "Запорожие" представляват "ядрен тероризъм", каза още руският президент.

На 9 октомври от Следствения комитет на Русия съобщиха, че маршрутът на камиона, който се взриви на моста, включва и България. Авторите, изпълнителите и поръчителите на взрива на Кримския мост, според председателя на руския Следствен комитет Александър Бастрикин - са украинските спецслужби. Бастрикин уточни, че в подготовката на взрива са участвали граждани на Русия и чужди държави. Руските власти посочиха като собственик на камиона 27-годишния Самир Юсубов от Краснодар. Чрез социалните медии мъжът съобщава, че няма нищо общо със случилото се на Кримския мост. По неговите думи камионът е бил управляван от негов 51-годишен роднина. Самир Юсубов вече е и извън Русия. Жилището му в Краснодар е било претърсено. Серия от ракетни удари бяха нанесени тази сутрин в украинската столица Киев и други градове. Съобщава се за поне петима загинали и десетки ранени. Според Киев срещу Украйна тази сутрин са изстреляни 75 руски ракети.

Украинските власти обвиниха руския президент Путин в тероризъм.

Това са първите удари срещу украинската столица от месеци. Нападенията стават часове след като руският президент Владимир Путин определи взривяването на Кримския мост като акт на тероризъм, съобщава БНТ.