Няма нужда Руската централна банка да печата пари, а страната има достатъчно финансови ресурси, за да се бори със сегашните предизвикателства. Това заяви президентът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс. "Икономиката и бизнесът ни имат необходимите ресурси, за да изпълнят всички поставени цели, предизвикателствата само ще ни мобилизират", посочи той. По думите му руската икономика ще успее да се приспособи към новата реалност, наложена от санкциите на Запада срещу Москва. Путин също така е разпоредил да се увеличи финансирането за инфраструктурата. Според държавния глава ще има нужда правителство да направи структурни промени в икономиката. Той също така обеща допълнителна подкрепа за семействата с деца и увеличаване на социалните плащания на фона на ускоряващата се инфлация.

През изминалите 21 дни, откакто Русия нахлу в Украйна, САЩ, ЕС и други държави по света, наложиха серия от тежки санкции върху Москва. Те доведоха до масово изтегляне на западни компании от страната и рекорден срив на рублата. Във вторник Руската централна банка обяви, че спира да купува злато от банките от вторник. А 9 септември в Русия е спряна продажбата на  чуждестранна валута. Тегленето на пари от сметките в чуждестранна валута в руските банки е ограничено до 10 000 долара до 9 септември, като останалата сума ще може да се тегли само в рубли по действащия обменен курс. Каквато и да е валутата в сметката, тегленето може да става само в долари и само на касата. Всяка друга подобна операция ще трае няколко дни.

"Начало на война"

След актуализацията от 7 март в списъка има 50 държави. Решението за включването на всички страни от Европейския съюз, включително и България, както и Великобритания, Канада, Япония, Швейцария, Северна Македония, Украйна и други дойде, след като те наложиха или се присъединиха към санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна.