Частичната мобилизация почти приключи - краят й ще бъде след около две седмици. Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. По негови думи вече са мобилизирани 222 000 от приблизително 300 000 души. "Мобилизацията вече е към своя край. Сега във формированията на войските са мобилизирани 222 000 от 300 000 души. Смятам, че след около две седмици всички мобилизационни дейности ще приключат", посочи той. Руският президент обяви частична военна мобилизация на 21 септември.

В началото на октомви руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва, че повече от 200 000 души са влезли в руската армия.

След обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона подписаха заповеди, с които забраниха на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се появиха информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници. Впоследствие от руското Министерство на отбраната уточниха, че някои руски експерти в областта на технологиите, банкери и журналисти в държавните медии няма да бъдат призовани да служат в Украйна като част от руската мобилизационна кампания.
Вчера - само три седмици след обявяването на „частичната“ мобилизация в Русия, се появи и първото официално съобщение за смърт на мобилизирани на фронта в Украйна.

Според изчисления на руски канал в "Телеграм", публикувани от BBC,

досега над 350 000 руснаци са заминали в чужбина след 21 септември, за да избегнат мобилизацията. В началото напускането на Русия беше безпрепятствено, но след това местните власти в граничните райони наложиха ограничения за придвижването към граничните пунктове, а на самите ГКПП бяха разположени мобилизационни постове и там бяха връчвани повиквателни на мъжете, подлежащи на мобилизация.