Налице са "сериозни индикации", че самият руски президент Владимир Путин е одобрил доставката на ракетата, свалила полет MH17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г., казаха международни разследващи в сряда. Ракетната система "Бук-Телар" е била използвана за свалянето на пътническия самолет на път от Амстердам за Куала Лумпур над Източна Украйна на 17 юли 2014 г., съобщи Съвместният екип за разследване (JIT) от шест държави, разследващи катастрофата. Всички 298 пътници и екипаж бяха убити, когато ракетата удари самолета и го свали. Жертвите на бедствието са от 10 страни: 196 холандци, 43 малайзийци и 38 граждани на Австралия. Русия отрече всякакво участие. "Има сериозни индикации, че руският президент е решил да достави "Бук-Телар" на сепаратистите от ДНР (Донецка народна република)", се казва в изявлението на разследващите. http://gty.im/453077596

"Решение на президента"

Веригата на командване е била ясна, заяви Съвместният екип за разследване на катастрофата на MH17, в който влизат Нидерландия, Малайзия, Австралия, Белгия и Украйна. Според тях руските официални лица дори са отложили решението за изпращане на оръжия на украинските сепаратисти, защото Путин е бил на честването на D-Day във Франция през юни 2014 г. Те пуснаха прихванат телефонен разговор на съветник, в който се казва, че отлагането е "защото има само един, който взема решение.. човекът, който в момента е на среща на върха във Франция". Самият Путин също е бил чут да говори за "военен компонент" в друг разговор със сепаратистки лидер от Луганска област. Други длъжностни лица, като руския министър на отбраната Сергей Шойгу, не са имали необходимите правомощия за вземане на решения и "в крайна сметка това е решение на президента", казаха разследващите. Въпреки това, поради липсата на съдействие от страна на Москва и недостига на свидетели, желаещи да се явят, делото вече е спряло. Холандският прокурор Дигна ван Боцелаер каза, че "разследването вече е достигнало своя предел, всички улики са изчерпани", а екипът започна да излага доказателствата, които разкри в своето дългогодишно разследване. Неочакваното съобщение идва почти три месеца след като холандски съд осъди двама руснаци и украински бунтовник за ролята им в свалянето на "Боинг 777" на 17 юли 2014 г. Един руснак беше оправдан.

Задочни присъди

Никой от заподозрените не се яви на процеса и е ясно дали тримата, които бяха признати за виновни за множество убийства, някога ще излежат присъдите си. Един от мъжете, признати за виновни, Игор "Стрелков" Гиркин, е бивш офицер от службите за сигурност, който е служил като един от главните архитекти на анексирането на Крим от Путин, а сега е явен поддръжник и военен стратег във войната с Украйна. Присъдите и констатацията на съда, че ракетата земя-въздух "Бук", която взриви самолета на полета Амстердам - Куала Лумпур, идва от руска военна база, се разглеждат като ясна индикация, че Москва има роля в трагедията. Руското външно министерство обвини съда през ноември, че се е поддал на натиска от страна на холандски политици, прокурори и медии на фона на войната в Украйна. Според присъдите от ноември Москва е контролирала цялостно през 2014 г. самопровъзгласилата се Донецка народна република - сепаратисткият район в Източна Украйна, откъдето е изстреляна ракетата. Ракетната система "Бук" идва от 53-та зенитно-ракетна бригада на руската армия, базирана в град Курск. http://gty.im/452738448 JIT продължи да разследва разчета на руската ракетна система "Бук", която е свалила самолета, и онези, които са наредили разполагането й в Украйна. "Индикациите за тесни връзки между ръководството на Донецката народна република и руските правителствени служители повдигат въпроси относно тяхното участие в разполагането" на ракетата, каза холандската прокуратура на уебсайта си. Освен наказателния процес, проведен в Холандия, холандското и украинското правителства съдят Русия в Европейския съд по правата на човека за предполагаемата й роля в свалянето на MH17.