Екстремните горещини са новата опасност за мигрантите, пътуващи към САЩ
В мексиканската пустиня, близо до границата със САЩ, силите за сигурност са в готовност, след като мъж е намерен мъртъв от топлинен удар по време на пътуването към това, което се е надявал да бъде по-добър живот в Северна Америка.

Тялото на 45-годишния мексиканец е намерено заровено сред пясък и храсти под безмилостното слънце, седмица след като жена почина от обезводняване в северния щат Чихуахуа, където температурите са над 40 °C.

Мигрантите от Латинска Америка вече се сблъскват с рисково преминаване на реки, диви животни и жестоки престъпни банди, които ги изнудват, отвличат и малтретират по пътя им към Съединените щати.

Жегата се оказва нов враг за мигрантите, изложени на природните стихии.

Мексиканското правителство съобщи за 155 смъртни случая, свързани с високите температури, от които 30 само през последната седмица.

"Твърде горещо е, малко съм дехидратиран, тъй като температурата не се понижава, а е 43, 44 или 45 °C", казва Дионер Хосе Ромеро, 25-годишен венецуелски мигрант.

Неговият сънародник Нелсон Рамос, който се намира в приюта на католическата църква в граничния град Сиудад Хуарес, каза, че е свикнал с високите температури, но "слънцето е твърде силно... Чувствам се малко задушен".

Граничният патрул на САЩ съобщава, че от октомври насам е регистрирал смъртта на 77 души в сектора Ел Пасо, близо до Сиудад Хуарес, който се простира и в други части на Тексас и Ню Мексико.

Основните причини за смъртта са топлинен удар, удавяне и падане от граничната стена, чиито участъци са високи до девет метра.

Маурисио Родригес, директор на службата за управление на извънредни ситуации в Сиудад Хуарес, заяви пред АФП, че хората са призовани да не пътуват до границата "поради високите температури".

"Разбирам, че хората са принудени да го направят, но ние им препоръчваме да не го правят. Горещината може да доведе до смърт", каза той.

Починалият мексиканец първоначално е бил изоставен от трафиканта, който го е отвеждал в САЩ, но той се е върнал, за да го погребе в пустинята.

По-късно трафикантът се съгласил да разкрие местонахождението на тялото по молба на семейството на мигранта, съобщават от службите за спешна помощ.

По време на претърсването мексиканските власти откриват шестима други имигранти без документи, като единият от тях е със симптоми на обезводняване.

По данни на Националния институт по миграция на Мексико (INM) само между януари и май тази година през територията на Мексико са преминали близо 1,3 милиона нелегални мигранти.