След като положиха клетва и прочетоха политическите декларации на партиите си, депутатите продължават първото си заседание с избора на председател на НС. Никой от кандидатите обаче не събра необходимата подкрепа от 121 гласа.

От ГЕРБ-СДС предложиха Рая Назарян. От „Възраждане” - Петър Петров. От ИТН предложиха  Силви Кирилов. От „Величие” - Юлияна Матеева.

След дадената почивка депутатът от ДПС Делян Пеевски апелира за смиреност.

"На хората им омръзна от избори. Трябва стабилно правителство. На България спасители не й трябват", каза той.

Днес е първото заседание на 50-ото Народно събрание. Точно в 9 часа новите 240 положиха клетва. По традиция звънеца на първото заседание удари най-възрастният депутат. Това беше д-р Силви Кирилов от парламентарната група на "Има такъв народ". Седем политически формации ще имат места в пленарната зала. 

С най-много представители ще са ГЕРБ-СДС - 68. След тях са ДПС - 47, следвани от ПП-ДБ - с 39 народни представители. „Възраждане” изпраща един по-малко. Депутатите от БСП ще са 19 депутати, ИТН ще имат 16 места, а „Величие”, които за първи път ще имат свои представители - ще са с 13 кресла.

С началото на новия парламент ще се даде и старт на процедурата по консултации при президента. Държавният глава ще повика на "Дондуков" 1 седемте политически партии в новия парламент. Следващата стъпка е връчването на първия проучвателен мандат, като папката ще се връчи на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС.

Първо заседание на 50-ото Народно събрание; Марков от "Величие" закъсня и не положи клетва (НА ЖИВО)

Николай Марков от "Величие" закъсня за първото заседание на 50-ото Народно събрание и не успя да положи клетва като депутат. По тази причина напусна пленарната зала. 

"Излязох, защото не съм положил клетва. Сега ще видя какво ще направя", каза Марков пред журналисти.

Какво казаха от ГЕРБ:

Първо заседание на 50-ото Народно събрание; Марков от "Величие" закъсня и не положи клетва (НА ЖИВО)

В първия ден на настоящото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ-СДС заявяваме готовността си да водим смислен и целенасочен диалог с останалите парламентарни групи. Държим този диалог да се случва по правилата на политиката и пред очите на цялото общество. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

От коалицията подчертават, че са готови да участват единствено в правителство на споделената отговорност с 4-годишен план за управление на страната, което да се ползва с максимално широка подкрепа от страна на парламентарно представените партии.

Първите думи на ДПС от трибуната:

Първо заседание на 50-ото Народно събрание; Марков от "Величие" закъсня и не положи клетва (НА ЖИВО)

„Позволете ми да благодаря на всички хора, които ни чуха, довериха ни се и гласуваха за нас. Да благодаря на нашия актив, на нашите кандидати – ние няма да ви подведем”, това бяха встъпителните думи на Йордан Цонев от ДПС след откриването на 50-ото Народно събрание.

„Ние чухме какво ни казват хората – гласували и негласували. Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст. Хората не искат нови парламентарни предсрочни избори. Искат стабилност, съставяне на правителство, решаване на техните проблеми”, отбеляза депутатът и добави: „Няма как решаването им да стане в политическа криза, в която страната се движи перманентно”. Според Цонев преодоляването на кризата минава през съставянето на стабилно правителство „с хоризонт от четири години”.

Представителят на ДПС наблегна на основната ценност на партията - евроатлантизмът. „Ако някой в тази кампания се опитваше да каже, че това не е в дневния ред, аз ще се опитам да го опровергая. ЕС не е само ценностен избор, той е най-важният инструмент. Това не е мантра, а реален избор”, заяви Цонев. Според него евроатлантическите нагласи са екзистенциален избор за българските граждани и за родината ни.

„От ДПС може да очаквате ясна и предвидима политика. Ние ще продължим неотклонно да подкрепяме Украйна”, заключи депутатът.

Президентът Румен Радев:

Първо заседание на 50-ото Народно събрание; Марков от "Величие" закъсня и не положи клетва (НА ЖИВО)

С клетвата, която ще положи днес, всеки един депутат се задължава да брани държавния, а не партийния интерес. Да отстоява български, а не чужди приоритети. Очаквам дневният ред на този парламент да се диктува от интересите на държавата и на обществото. Това коментира президентът Румен Радев преди началото на 50-ото Народно събрание.

„Наистина живеем в сложно време и трябва да си даваме сметка, че този парламент има да решава много въпроси, натрупани през годините. Голямата мисия на всеки един депутат е да съхрани мира, да гарантират нашите народни избраници сигурността на страната и на българските граждани в много сложна геополитическа обстановка и бушуваща война до нашите граници”, допълни държавният глава.

Радев пожела успех на 50-ото Народно събрание: „Нека то да бъде по-добро от предишното”.

Николай Денков, ПП-ДБ: Ще бъдем конструктивна проевропейска опозиция

"Резултатите от изборите ясно отредиха ролята ни на опозиция. В тази роля ние ще продължим да се борим за приемането на закони, които създават конкурентна среда, подкрепят бизнеса и привличат инвеститори с висока добавена стойност. Могат да доведат до увеличение на доходите и да намалят наравенството между хората и регионите. Да подкрепят младите родители и да осигурят качество на образование и здравеопазване. Ще бъдем конструктивна проевропейска опозиция. Ще подкрепяме всички решения, които придвижват България напред по нейния европейски път на развитие. Тук сме, заедно сме и ще продължим да се борим за бъдещето на България". Това заяви Николай Денков от ПП-ДБ, прочитайки позицията на коалицията от парламентарната трибуна след откриването на 50-ото НС. 

"Всяко Народно събрание трябва да започва с надежда. Надежда, че ще бъде избрано правителство, което ще работи в полза на хората и бизнеса. Надежда, че събранието ще приеме закони, които ще бъдат от полза за държавата. За съжаление, с всеки следващи предсрочен цикъл от избори, тази надежда бързо избледнява. Затова всяка политическа сила, която свали редовно правителство, без да е готова да състави ново такова, носи двойна и тройна политическа отговорност за съдбата на България", посочи той. 

По думите му през "последните шест избора за три години, само коалицията "Продължаваме Промяната- Демократична България", е успяла да състави редовни правителства". "И то два пъти. Никоя друга политическа сила не пое тази отговорност в настоящите трудни времена. И затова сега плащаме висока политическа цена. Тези две правителства бяха свалени след по-малко от година сът задружните усилия най-вече на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Не защото правителствата работеха лошо. Всички основни икономически и социални показатели показват категорично, че тези две редовни правителства придвижиха България нагоре към средноевропейския, нива, в пъти по-бързо, отколкото това правеха стабилните правителства на ГЕРБ. Но нашите правителства бяха свалени, за да може Борисов и Пеевски да тиражират лъжата, че те са единствените, които могат да управляват. Една огромна лъжа, която може да помогна за спечелване на избори, но която няма опора в реалните факти", подчерта Денков. 

И допълни: "С резултатите от последните години, последните избори нашите съграждани дадоха мандат именно на тези три партии да съставят редовно правителство. ГЕРБ и ДПС са първа и втора политическа сила. А ИТН най-често гласуваше с тях за ключовите решения. Всъщност ГЕРБ и ДПС получиха точно това, което искаха- възможност да съставят правителство, в което Борисов и Пеевски да имат решаваща дума за провежданите политики и кадровите правителства. Сега е време те да поемат политическата отговорност и да съставят редовно правителство, защото няма зад кого да се скрият. Длъжни са да намерят решения, а не да се правят на жертви след като получиха това, което искаха".