Маргарита Попова с представители на Асоциацията на българските училища в чужбина

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде гост на втория форум на българските училища в западното полукълбо, който се организира отново в Чикаго. Освен Попова, която е патрон на събитието, тук ще пристигне и евродепутатът Ангел Джамбазки, както и представители на Народното събрание и Министерството на образованието.

Форумът е продължение на първия от 2011 г. Тогава след публикация на BG VOICE "Училища извън закона", разкриваща, че неделните училища зад граница нямат статут и няма легална база, на която да го получат, българските власти решиха въпроса чрез постановление. Сега обаче от училищата зад граница искат техните школа да бъдат включени и легитимирани чрез новия Закон за образованието. "Не искаме да ни наричат неделни училища или образователни звена, а пълноправни училища, защото ние издаваме легитимни удостоверения за завършено обучение по български език, история и география", категорична е Боянка Иванова - директор на "Джон Атанасов" в Чикаго, което отново е домакин на събитието. С такова удостоверение и дипломата от американското училище всяко българче може да продължи без приравнителни изпити образованието си в България. Това беше и голямото постижение на форума преди 5 години. Тогава от Министерството на образованието стартираха програма за финансово подпомагане на българските училища зад граница.

За изминалата учебна година правителството е изпратило над 5,7 милиона лева за 139 български школа по света. По официални данни на Министерството на образованието от 10 август м.г. в Северна Америка има общо 32 български неделни училища. За учебната 2015/2016 г. те ще получат субсидия от 1 209 760 лв., или над $700,000. Само в Чикаго има 12 училища, а най-голямото е Малко българско училище с над 500 ученици и три филиала.

Финансовата помощ се базира на броя възпитаници - по 320 лв. на дете. Освен това държавата отпуска допълнително 20 000 лв. за постоянни разходи, ако населеното място има до един милион жители.

На форума в Чикаго, който ще е на 23 и 24 април, ще участват над 90 представители на 25 училища от 11 щата. Ще има гости и от три школа от Канада и 4 от Европа - Лондон, Париж, Виена и Кипър. В дискусиите ще участва и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Сред другите теми, които ще дискутират участниците във форума, са приоритетите и политиката за съхранението и популяризирането на българския език и националните ценности зад граница, както и съвременни алтернативи в обучението по български език, литература и история на България в мултикултурна среда.