Първи случай на морбили е регистриран в България, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Случаят е от София и е потвърден в края на миналата седмица в националната референтна лаборатория за морбили, паротит и рубеола, съобщиха за БНР от лабораторията.

Междувременно от Столичната регионална здравна инспекция обявиха, че започват кампания за имунизация на деца без личен лекар и с пропуснати имунизации и реимунизации срещу морбили, паротит и рубеола.

Ваксините ще се поставят в имунизационния кабинет на инспекция от 8.30 до 17.00 часа в делничните дни.

Шарките попаднаха под светлините на прожекторите в началото на годината, когато Румъния обяви епидемия от морбили, а Световната здравна организация (СЗО) отчете тревожен ръст в случаите на заразата. 

Увеличението е 30 пъти в 40 от общо 53 държави в региона. Очаква се тенденцията да продължи, ако не бъдат предприети спешни мерки. 

Над 30 000 случая са докладвани за периода между януари и октомври 2023 г. в сравнение с 941 случая, отчетени през цялата 2022 г. За същия период има 21 000 хоспитализации, а две държави съобщават за пет смъртни случая, свързани с морбили.

През 2023 г. заболяването е засегнало всички възрастови групи, като има разлики в разпределението на случаите в отделните държави. Като цяло 2 от 5 случая са били сред деца на възраст от 1 до 4 години, а 1 от 5 случая - сред възрастни на 20 и повече години.