Тъжна новина тези дни накърни гордостта ни, че сме българи. Сънародничката ни Анита Мейзер, представила България в най-големия световен конкурс за омъжени жени „Мисис Свят", не успя да си тръгне с отличие оттам. Финалът на конкурса се проведе на 19 ноември на Соломоновите острови, излъчи се директно от над 20 телевизии и включи омъжени жени от 38 държави. Победителка стана Мисис Беларус, а българката скандално остана извън челната тройка, за което можем да кажем само едно: Мафия!

Въпреки преливащия патриотизъм обаче трябва да признаем, че Анита Мейзер беше - меко казано - любопитен избор да представлява България на конкурса. Един поглед към останалите кандидатки показва, че нейните несъмнени физически преимущества сякаш не се вписват напълно във философията на състезанието.

Откъм същностни характеристики отново има известни разминавания. Според профила претендентките за титлата Мисис Свят „активно да участват в политическия и публичния живот и в благотворителни дейности в своите страни". Наистина Анита, явила се с фамилията Желева, както е по български паспорт, има във визитката си корица на ,,Плейбой", близки отношения с Киро Скалата, 750 кубика силикон във всяка гърда и неприлично предложение от самия Майк Тайсън (поне според твърденията й). Но дамата от години живее в Лас Вегас и при всичката ни доброжелателност няма как да окачествим активността й в българския политически и публичен живот като значителна.

Още по-любопитно става нейното участие на „Мисис Свят", когато човек се запита как въобще си го е извоювала.

Според официалната информация тя е била избрана от конкурса за „Най-достойна омъжена българка", провел се през август в курорта Златни пясъци. Но въобще не се е явявала на конкурса „Мисис България 2014", на който бяха отличени съвсем други омъжени дами. Предвид изредените несъответствия е трудно да се учудим, че Анита Мейзер беше удавена от повсеместни критики през изминалите дни. Но тя реагира достойно на отблъскващия български негативизъм. „Не се натоварвайте с моето участие да ме критикувате и мразите! Аз съм майка на едно невероятно добро и умно дете - дъщеря ми Джули. Вие също имате деца... Нека заради тях бъдем по-добри хора, нека те да се учат от нас на уважение към труда на останалите, които не значат нищо за тях, но са живи същества", написа тя във фейсбук.

С риск от пристрастност, но и с цел известна утеха ще добавим към нейните думи безспорния факт, че българките така или иначе са си красиви. Дано догодина това да се забележи и на „Мисис Свят". Защото тази можем да определим като все едно нулева за участието на България. Нищо че една Мейзер се разходи да разгледа Соломоновите острови.

Калин Симеонов