Безпилотен камион извърши първата по рода си доставка на товар в САЩ. Тежкотоварното превозно средство пристигна в Колорадо спрингс с 50,000 леденостудени кенчета бира „Бадуайзър" в ремаркето си. Така самоуправляващият се камион влезе в историята, изминавайки 190 км до целта. „Волво"-то, оборудвано със стотици камери и сензори, е една от петте подобни машини на компанията за автоматизация „Отто", която наскоро беше придобита от „Юбер".

Все пак до историческото постижение не се стигна без човешка помощ. Професионален шофьор първо закара камиона до Форт Колинс, откъдето системата за самоуправление пое контрола до Колорадо спрингс. По време на пътуването водачът само наблюдаваше и записваше данни от спалната кабина. При влизане в Колорадо спрингс човекът отново застана зад волана.

„Тази седмица в Колорадо спрингс хората пиха „Бадуайзър", доставен от самоуправляващ се камион. Това е много яко, защото извършихме първата такава доставка в историята", обяви логистичният директор на производителя на бира Джеймс Семброт. Транспортните власти в Колорадо бяха информирани за доставката и помогнаха с определянето на маршрута. Камионът бе следван плътно от полицейска патрулка. Безпилотната машина се движеше средно с 90 км/ч. Пътните полицаи пък бяха приятно изненадани от това, че камионът остана безопасно в платното си през по-голямата част от пътуването.

Преди „Отто" съоснователят на компанията Лиор Рон е работил за „Гугъл мапс" в продължение на 5 г. Партньорът му Антъни Левандовски пък идва от екипа на „Гугъл" за самоуправляеми технологии. През август фирмата беше купена от „Юбер" за $680 милиона. По това време компанията за споделен транспорт подготвяше експеримент със собствената си технология за автоматично управление в Питсбърг.

Като част от сделката Левандовски оглави екипа на „Юбер" за автономни коли, а Рон продължи да работи в „Отто" по голямата цел - предлагане на транспортни услуги. „Отто" се стреми към обезопасяване на наземния транспорт, тъй като 94% от смъртните случаи при катастрофи с камиони са причинени от човешка грешка.

Безпилотните камиони имат потенциала значително да намаляват цените на застраховките, да доведат до по-голяма ефективност при разхода на гориво и да елиминират карането с превишена скорост. И макар законът да изисква присъствието на човек в камиона, Рон твърди, че технологията ще помогне на шофьорите да наваксат със съня по време на дългите пътувания.