Започва поредната среща при министъра на земеделието. Две от браншовите фермерски организации, които продължават протестите, са при него на преговори. А следобед би трябвало да бъде подписан и финалният вариант на споразумението, в което са записани компенсациите и обещаните законови промени за земеделците.

Представители на обединени земеделски производители влязоха на среща. поканата за нея дойде късно снощи, след като стана ясно, че не всички фермери са съгласни с прекратяването на протестите. Едно от основните искания на недоволните е оставката на ресорния министър. Срещата се провежда при закрити врата.

По-рано днес те дадоха пресконференция:

"Тук заставаме ония неправителстевни организации от аграрния сектор, които не бяха допуснати до преговорите. Които според мнението на министъра не са истински и които не са от удобните", посочи Венцислав Върбанов - Асоциация на земеделските производители.

"Министърът вчера в изявлението отново излъга: "Те нищо не искаха от мен, искат ми оставката"... Ние искахме това, което сме написали и нямаме нито един отговор, нито един. Нито от МЗХ, нито от премиера. Моята ферма е на 3 км от Румъния. Аз с какво съм по различен - на кого да продам млякото, че да предпочетат да минат през моста и да вземат 780 евро на една крава, там по трите обвързани субсидии, които са достъпни", попита Димитър Зоров - Асоциация на млекопреработвателите. За утре се готви голям земеделски протест пред Министерския съвет.

"Този път протестът няма да бъде мирен. Аз и колегите си поемаме отговорността, извиняваме се на обществото. Нашите хора са убедени, че това трябва да бъде прекратено. Незабавно се отправяме към премиера с молба, за да тръгнем да работим всички за спасяването на българското земеделие", коментира Бойко Синапов - Обединени български животновъди. 

От друга страна са земеделците, които прекратиха протестите. Днес те трябва да подпишат меморандума с правителството. В документа са разписани ставките, които зърнарите ще получат като компенсация заради войната, както и седемте законови инициативи, които трябва да бъдат променени, за да работят в полза на българското земеделие.

Протестната обстановка днес - границата със Сърбия е блокирана край Калотина, затруднено е движението край пътен възел Драгичево край АМ "Струма".