Изказване на Доналд Тръмп за Русия предизвика остра реакция от страна на Белия Дом. Тръмп обяви, че докато е бил президент е предупредил съюзник от НАТО, че би насърчил Москва да „прави каквото си поиска“ със страните от Алианса, които не плащат вноските си“.

„Президент на голяма страна се изправи и ме попита: „Ако ние не платим и Русия ни нападне, вие ще ни защитите ли?“.

Аз му отговорих: „Няма да платите? Вие престъпник ли сте? Не само няма да ви защитя, но и бих насърчил Русия в този случай да направи каквото си поиска. Трябва да платите“, заяви Доналд Тръмп.

„Тръмп, както и Байдън, макар и с по-мек тон, години наред настояваха страните членки на НАТО да харчат по 2% от БВП за отбрана. Но за разлика от предишния мандат на Тръмп, сега европейците започнаха да инвестират в отбраната си заради руската агресия в Украйна. Така че ефектът от думите на Тръмп е само един – да руши доверието в НАТО, а това е единствено в интерес на Путин“, коментира за btv Весела Чернева, зам.-директор на ЕСВП.

„Недопустимо е един американски президент да прави такива заключение, без значение дали става дума за частен разговор или за изказване на предизборна проява. Принципно Тръмп е прав, че страните членки на НАТО не отделят достатъчно средства за отбрана. Още през 2014 г. беше поставено изискването до 2024 г. всички съюзници да достигнат 2% от БВП за отбрана“, коментира за btv генерал-майор Съби Събев.

От думите му стана ясно, че България е достигнало този процент и за тази година е предвидила 2,05% от БВП за отбрана. „Държавите, които мисля, че все още не са постигнали тази цел, са Турция, Испания, Италия и може би някоя друга по-малко държава“, допълни той.

Ген. Събев подчерта също така Тръмп много често се ръководи от емоциите в изказванията си, отколкото от разума. „Това обаче буди тревоги у европейските страни членки на НАТО. За щастие, като превантивна мярка, Конгресът прие закон за недопускане на едноличното изваждане на САЩ от НАТО“, посочи още той и направи прогноза, че през следващите няколко години страната ни вероятно ще увеличи разходите си за отбрана до 2,5% от БВП.

НАТО се основава на принципа на колективната отбрана, според който нападението срещу една страна член на съюза се третира като нападение срещу всички членове на алианса. В качеството си на президент Тръмп неведнъж е заявявал, че САЩ могат да се оттеглят от НАТО. Той настояваше неколкократно, че Америка е принудена да плаща твърде голям дял от бюджета на Алианса.

Както отбелязва Си Ен Ен, през годините Тръмп неправилно е характеризирал системата за финансиране на НАТО. Членовете на Алианса трябва да се стремят да изразходват минимум 2% от БВП за военни разходи, а повечето държави не постигат тази цел. Въпреки това 2% се считат само за насока и няма „сметки“, които някоя от членките на НАТО да не плаща.

Прогнозите, публикувани от НАТО в средата на 2023 г., показват, че най-малко 11 държави членки трябва да постигнат целта, поставена от трансатлантическия военен съюз. Смята се обаче, че през 2022 г. само седем са успели да се справят с тази задача – Литва, Латвия, Естония, Гърция, Полша, Великобритания и  САЩ. Към тях според „Евронюз“ през присъединяват Унгария, Румъния, Словакия и Финландия, която е най-новата страна членка на НАТО.

Страните членки не са съобщавали за проблеми с вноските в общия бюджет на организацията, от който се финансират щабът на алианса и военните командни структури.

От Белия дом определиха думите на Тръмп като „потресаващи“ и „ненормални“ и добавиха, че изявлението застрашава американската национална сигурност и глобалната стабилност. Членовете на НАТО са ангажирани с колективната защита.

Доналд Тръмп, който е фаворит за номинацията на републиканците за президент на предстоящите избори, отдавна критикува съюзниците и настоява те да увеличат разходите си за отбрана.

Тръмп не уточни дали възнамерява да изпълни заплахата си. Думите му обаче вероятно ще предизвикат безпокойство сред държавите членки на НАТО, които вече са притеснени от евентуално завръщане на милиардера на президентския пост, коментира и „Ню Йорк таймс“.

Русия започна своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., след като Тръмп напусна президентския пост. Оттогава той се оплаква, че САЩ предоставя на Украйна, която не е член на НАТО, твърде голяма финансова подкрепа – общо над 44 милиарда долара. От началото на годината пък републиканците в Конгреса блокират всяко ново финансиране.