Протестиращи се сбиха с полицията в Атина в сряда (1 март), след като организираха демонстрация пред офисите на железопътния оператор Hellenic Train, съобщи "Ройтерс".

Полицията използва сълзотворен газ срещу хвърлящи камъни протестиращи, които запалиха огньове по улиците. Преди това пред офисите се състоя бдение със свещи. Повечето демонстранти бяха млади хора, които поискаха адекватни и бързи решения от властите. Те заплашиха в четвъртък да бойкотират движението на влаковете в цялата страна.

Протест имаше и пред гарата в Солун.

Гръцки пътнически влак се сблъска челно с товарен влак през нощта във вторник срещу сряда близо до северния град Лариса. Катастрофата изхвърли цели вагони от релсите и уби най-малко 43 души, много от които студенти. Тя се превърна в най-смъртоносната железопътна катастрофа в страната в историята.

Длъжностни лица казаха, че е възможно броят на жертвите да нарасне още повече, тъй като температурите в един вагон са се повишили до 1300 по Целзий, тъй като беше обхванат от пламъци.

Началникът на местната станция, отговарящ за сигнализацията, е арестуван и обвинен в причиняване на масови смъртни случаи и тежки телесни повреди поради небрежност, каза полицейски служител, цитиран от "Ройтерс". 59-годишният мъж отрече каквато и да е отговорност за инцидента, като го отдаде на възможна техническа повреда, каза служителят.