Протест в защита на уволнения от Народния театър "Иван Вазов" режисьор Александър Морфов се проведе в неделя и в Пловдив.

Инициатор е организацията на пловдивските театрални пилигрими – това са ценители на театралното изкуство, които от години организирано пътуват към столицата, за да посещават заедно емблематични постановки на Народния театър, съобщава БНТ.

Театралните поклонници присъждат на творците и своя награда - Фен за цялостен принос, първият ѝ носител е именно режисьорът Александър Морфов.

Сега те са събрали подписка, подкрепена от над 600 души в защита на Морфов и планират да я връчат на министъра на културата Найден Тодоров.

Няма основание да освободя директора на Народния театър, каза служебният министър на културата Найден Тодоров пред БНР в коментар за казуса с уволнението на Морфов. По думите на министъра, артистите, които защитаваха режисьора, са поискали от него да освободи директора на театъра, въпреки че няма основание за това.

Говорим за линч, а това е обратното на правовата държава, към която се стремим, каза още той. Ако има основания да освободя директора на Народния театър, ще го направя, но такива няма, добави министър Тодоров.