Големият български актьор Павел Попандов призова зрителите на Народния театър към бойкот в знак на несъгласие с управлението на директора Васил Василев.

В интервю за bTV той коментира скандала в Народния театър, при който режисьорът Александър Морфов беше отстранен от поста си на главен режисьор на театъра. Това стана след като той изрази позицията си, че не одобрява Велислава Кръстева - бивш депутат от ДПС и ПР на партията, да бъде на поста на ПР на Народния театър.

Морфов издраска вратата на кабинета на Кръстева с призиви да напусне поста.

В подкрепа на Морфов в края на миналата седмица се присъединиха много актьори, режисьори и културни дейци. 

"Ако се махне директорът на Народния театър, всичко ще си дойде на мястото. Чухме, че Василев бил и режисьор и може да бъде и на двете позиции. Той е завършил школата на Ахмед Доган. Там се учат мурафети, а не правилата на режисурата", коментира Павел Попандов. 

По думите му, това, което се случва на най-високата театрална сцена в страната, е "уникална глупост" при тази демонстрация, че националните личности не значат нищо.

"Народният театър значи нещо. Е, кой прави Народния театър - личностите -  като Славка Славова, Андрей Чапразов и др. Всички те си отидоха, махнаха ги от там, тръгнаха си огорчени. Махна ги директор, подобен на Васил Васил, пак Васил, но Стефанов", каза Поппандов.

"Чухме, че Василев бил и режисьор и може да бъде и на двете позиции. Той е завършил школата на Ахмед Доган. Там се учат мурафети, а не правилата на режисурата", каза Попандов.

"А, ако не се подчиниш, следва да те вдигнат на трупчета. Именно от това се страхували актьорите. Можеш ли ти да смениш хора в Народния театър, хора с биографии, които тежат на местата си" , попита Попандов в bTV и добави: "Аз съм един от тези 5000 души, които се подписаха за защитата на Морфов. Той остава режисьор, но е извън борда на Народния театър".

По думите на актьора, "ако се махне този Василев, този дразнител, тази фалшива първа цигулка, всичко ще си дойде на мястото. Директорът за мен не съществува", допълни още Попандов.