Брендо на път към съда

,,Аз знам, че зад всички фирми на сина ми стоят Брендо и групировката му. Парите им са от контрабанда на наркотици, крадени коли и проститутки." Тези две изречения са сред ,,най-убийствените показания", давани в България в последните години. Думите са на 51-годишната Йорданка Запрянова, майка на застреляния ,,перач на пари" Константин Дишлиев. Часове преди да повтори тези данни пред съдия и да разкаже подробности за бизнеса на Евелин Банев и своя син, свидетелката е разстреляна в дома си на 24 април 2007 г. Докато съдебни медици броят дупките от куршуми, пронизали тялото на жената, тогавашният главен прокурор Борис Велчев заявява: ,,Изтекла информация по делото срещу Евелин Банев-Брендо е най-вероятната причина за убийството на свидетелката." Единствените, които знаят, че предстои разпит на Йорданка Запрянова  в определения ден, са в прокуратурата, спомнят си разследващите.

6 години по-късно този разстрел е просто един от случаите на неразкрити поръчкови убиства. Криминалисти, работили по него, обаче са категорични, че прокурор е ,,споделил" случайно или нарочно, че предстои ключов разпит на Запрянова, като така е подписал смъртната  присъда.

Въпреки скандала около случая сериозна проверка за изтичане на информация така и не е направена. Ден след екзекуцията наблюдаващият обвинител по делото за пране на пари срещу Банев си прави отвод. Колеги на прокурора си спомнят, че се е оттеглил от страх за живота на семейството си. Криминалисти припомнят още, че само година по-късно източник от прокуратурата снабдява Брендо с пълен доклад на оперативна информация, събрана срещу него в международно разследване за наркотрафик и пране на пари на италианските карабинери. Няма данни да е проверявано дали източник на информациите за убитата свидетелка и чуждестранното радследване не е един и същ.

На тихата уличка ,,Горски пътник" 47 в елитния софийски кв. ,,Лозенец" Запрянова притежава просторен апартамент, разположен на целия трети етаж на нова кооперация. След убийството на сина си Константин през 2005 г. бизнесдамата изобщо не може да се съвземе. В повечето време

живее уединено и не контактува с почти никого

Един от малкото  близки приятели обаче е охранителят Николай Борисов. Той ходи в дома  почти всеки ден, придружава я и когато дава показания в прокуратурата.

В средата на април 2007 г. по обвинение за пране на 2 млн. евро в ареста е прибран Евелин Банев. Един от важните свидетели по делото трябва да бъде Йорданка. Гардът Борисов трябва да придружи Запрянова до Съдебната палата около седмица след задържането на Брендо.

На 24 април тя трябва отново да даде показания, планиран е и разпит пред съдия, който да направи данните годно доказателство пред съда. Борисов звъни ден по-рано на телефоните на Йорданка, но тя не отговаря. Притеснен, в деня на разпита рано сутринта охранителят отива до дома й и настоятелно натиска звънеца, но никой не отваря. Като опитен гард той се обажда на фирмата, чиято сигналноохранителна техника пази апартамента. Оттам служителите отговарят, че алармата е изключена, което значи, че Запрянова трябва да е в дома си. Борисов усеща, че нещо не е наред, звъни в полицията, викат ключари, които пред свидетели отварят металната блиндирана врата. В антрето на жилището в локва кръв лежи мъртвата свидетелка.

Според установените по делото факти 24 часа по-рано убиецът звъни на вратата на Запрянова. Тя отваря и той стреля 6 пъти почти от упор в главата  с пистолет със заглушител. Никой от кооперацията не чува съмнителни шумове. Има подозрения, че жертвата е познавала стрелеца, но това вече няма как да се докаже. Дирите на физическия убиец и на поръчителя му се губят. Близките на Запрянова обаче са категорични, че едни и същи хора стоят зад смъртта на Дишлиев и майка му.

Убиха я убийците на сина

Тя беше решена да стигне до виновниците и вярвам, че щеше да успее, ако не бяха й затворили устата!", смятат близки на жената. Те си спомнят, че Запрянова била в много близки отношения със сина си, който движел всички фирми на Евелин Банев.

Началото на успешния си бизнес Йорданка Запрянова поставя в първите години след демократичните промени, когато италианецът Елвио Нарди буквално й дава в ръцете вносът и търговията с детски стоки ,,Чико". Всъщност чужденецът е човекът, с когото Запрянова има много близки отношения, след като се разделя с бащата на сина си още в началото на 80-те години на миналия век. През 1993 г. Йорданка, Нарди и още двама италианци създават фирма ,,Елма" и бизнесът й започва да се разраства главоломно. Благодарение на сериозната печалба бизнесдамата инвестира в покупката на огромна триетажна сграда с двор от 700 кв. м  на бул. ,,Мария Луиза" 98, където настанява основното представителство на фирмата си. През 2004 г. с увеличение на капитала Запрянова става собственик на 95 процента от дружеството, а акции в ,,Елма" придобива и синът й Константин. След убийството на Дишлиев обаче Йорданка започва да прехвърля акции на ,,Елма". Това става ябълката на раздора между нея и снаха й  Десислава, като двете започват съдебна битка за имотите и активите на фирмата през юли 2006 г.

Заради спора са запорирани имотите на Запрянова, сред които и този на "Мария Луиза", който по това време се оценява от брокерите на около 4,5 млн. евро. Причината за космическата цена е, че на това място по действащия градоустройствен план може да се построи 11-етажна сграда. Заради тези делби между снаха и свекърва в първите дни на разследването полицаи проверяват и хипотезата дали убийството не е извършено, за да се вземе имотът за милиони на Запрянова. След по-задълбочена проверка обаче става ясно, че сградата и теренът на ,,Мария Луиза" са продадени на нов собственик за 400,000 лв. три седмици преди разстрела на жената. Така единствената сериозна версия, която разследват от МВР, остават свидетелските показания. Докато текат разпитите на близките на убитата, всички разказват как

Запрянова се страхувала за живота си

и казвала, че е заплашвана. ,,Знам, че за мен има нает убиец", споделяла многократно бизнесдамата с роднини и приятели. Мъж от приятелския кръг на Йорданка пък твърди, че 2 седмици преди да бъде убита, тя получила заплаха по телефона. Анонимен мъжки глас казал по телефона на бизнесдамата: ,,Е, как си сега? Хубаво ли ти е?",,,Кой се обажда?", попитала жената. ,,Оттук нататък все по-лошо ще става за теб!", отвърнал мъжът и затворил.

6 години след като със Запрянова се е случило най-лошото, в началото на 2013 г. по делото за пране на пари, по което тя трябваше да свидетелства, има произнесени осъдителни присъди срещу Евелин Банев, бившата му съпруга Моника и снахата на Йорданка - Десислава. Макар и в България разследването за наркотрафик срещу Брендо да не доведе до дело, през 2013 г. в Италия той бе осъден на 20 години затвор като тартор на банда, пренесла тонове кокаин от Латинска Америка до Европа. След ареста на Брендо през 2012 г. неофициално се твърдеше, че ще бъде разследван като поръчител на поне 4 убийства, сред които и това на Дишлиев и майка му, но до момента той няма повдигнати обвинения за такива престъпления.

Блага Георгиева