Производителите на канабис в Канада искат от федералното правителство данъчни облекчения заради нарастращия брой съкращения и финансови загуби. От бранша предупредиха, че без значими реформи в сектора са възможни нови загуби на работни места.

Само от началото на тази година съкращенията в сектора за повече от 1000.

„Видяхме в Смитс Фолс, Онтарио и Олдс, Албърта, последиците от администрирането на такси и данъци, което до голяма степен прави нашата индустрия неустойчива“, каза Джордж Смитърман, главен изпълнителен директор на групата Cannabis Council of Canada, на брифинг в Отава.

„Където и да погледнете, има такси, регулаторна бариера или тежест, което прави невъзможно нашият сектор да постигне напредъка, който се очакваше", коментира още Смитърман.

По думите му браншът иска намаление на регулаторната такса от

В момента браншът плаща 2.3% от годишния брутен приход от продажбата на канабис или 23 000 канадски долара (17 200 щ.д.), в зависимост от това кое е повече. Производителите искат намаляването на тези прагове. По изчисления на бранша за всеки изкаран долар, производителите прибират едва 28 цента. Останалите пари под формата на такси и данъци отиват в бюджета.