Ана Паола душ Сантуш

Те са диктатори - управляват страните си почти еднолично, известни са с нарушаване на човешките права, цензуриране на пресата и нетърпимост към опозицията. И докато за света са страшилище, за някоя жена те са съпругът, с когото живее. Ето кои са жените до съвременните диктатори.

1. Ана Паула душ Сантуш, съпруга на президента на Ангола Хосе Едуардо душ Сантуш

Тя е бивш модел. Запознала се е с него, докато била стюардеса, а той - пътник в самолета. По-късно завършва право. Описват я като елегантна дама. Душ Сантуш управлява от 34 години, през 27 от тях страната му е в гражданска война. Има многобройни свидетелства за жестокости, кланета и репресии, извършени с негово знание.

2. Сабика бинт Ибрахим ал Халифа, съпруга на краля на Бахрейн Хамад бин Иса ал Халифа

Тя е първата му жена. Имат 4 деца. Г-жа Халифа е защитник на правата на жените, като ги окуражава да гласуват. Родът на съпруга й управлява Бахрейн от 1783 година. През 2002 г. Хамад се обяви за крал, като преди това бе емир. ,,Амнести интернешънъл" го обвинява в репресии и в измъчване на хора (в това число деца).

3. Шантал Бия, съпруга на президент на Камерун Пул Бия

Известна е със стила си и особено с прическата. Обича ,,Диор" и ,,Шанел". По-малка е от мъжа си с 37 години. Тя е член на клуба ,,Африкан синерджи", в който членуват съпругите на 22-ма президенти в Африка. Пул Бия управлява Камерун от 30 години. През 2008 година той отмени ограниченията за лимит на поста президент, така че да може да го заема вечно.

4. Хидна Деби, жена на президента на Чад Идрис Деби Итно

Тя е най-известната първа дама в страната (съпругът й е бил женен няколко пъти). Изпълнява длъжността стенограф на президента. Идрис Итно идва на власт с военен преврат (подпомогнат от САЩ) през 1990 година. Той изигра ключова роля в ескалирането на войната между Чад и Судан, използва деца в армията.

5. Константа Манге, жена на президент на Екваториална Гвинея Теодоро Обиянг Нгуема Мбасого

Основала е агенция за защита на правата на децата и жените. Най-големият й син ще поеме властта след съпруга й. Теодоро Мбасого идва на власт след преврат. За него говорят, че обича да хапва части от телата на опозиционни лидери, защото вярва, че така получава сила. На власт е от 35 години, което е рекорд в Африка. Има слухове, че е болен от рак.

6. Зейнаб Сума, съпруга на президент на Гамбия Яхия Джаме

Наричат я „златотърсачка". През 2010 година съпругът й си взе по-млада втора жена. Тя емигрира в САЩ в знак на протест, но не се е развела с него. Двамата имат две деца. За съпруга й се говори, че е параноик и е пратил много хора от близкото си обкръжение в затвора само защото ги подозира в кроене на планове за преврат срещу него. Той твърди, че може да лекува СПИН с билки. Според някои - има биполярно психично разстройство.

7. Сара Назърбаева е съпруга на президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев

По професия е инженер. Наскоро се изказа против осиновяването на казахстански деца в чужбина. Мъжът й е начело на страната от 21 години, а след промяна в конституцията бе обявен за вечен президент и на практика може да остане на поста си до смъртта си. Обвиняван е в цензура на медиите, ограничаване на свободата и др.

8. Ли Сол-джу е съпруга на лидера на Северна Корея Ким Чен-ън

За нея не се знае почти нищо, освен че е от богато корейско семейство и в миналото е била естрадна певица. Откакто Ким оглави КНДР, тя е неизменно с него, облечена в модни тоалети, каквито не се продават в севернокорейските магазини. Ако не хареса някоя по-млада, има шансове да е първа дама до живот, понеже се очаква и той да управлява с такъв мандат.

9. Джанет Кагаме, жена на президент на Руанда Пол Кагаме

Тя се завърна в родната Руанда след геноцида от 1994 година. Занимава се с благотворителна дейност.

10. В Саудитска Арабия няма първа дама, понеже кралят Абдула бин Абдулазис ал Сауд има над 30 жени. В страната бракът се използва за скрепяване на дипломатически отношения. Неговият баща се е женил за дъщерите на всички местни лидери на племена. Самият Ал Сауд има 35 деца от своите съпруги. Според Уикилийкс ползва виагра, тъй като вече е на пределна възраст, а те продължават да раждат. Той наследява трона от баща си през 2005 година. В страната няма никаква прозрачност на управлението, глави се режат за най-малки провинения.

11. Инкосикати ЛаМбиказа е първа дама на Свазиленд, мъжът й е крал Мсуати Втори

 Тя е „старшата съпруга" от общо 15. Жени се за Негово Величество на 16-годишна възраст. Завършила е право, макар че не практикува. Записала е албум с госпъл музика. Кралят има право да си взема нова жена всяка година. Четири жени обаче са избягали от харема заради „тормоз". Той е на 45 години. Може да харчи парите на държавата за своето семейство и го прави.

12. Татяна Каримова, съпруга на президента на Узбекистан Ислам Каримов

Двойката в момента е разделена. По-голямата й дъщеря е под домашен арест с неофициално обвинение, че прави магии и организира група за преврат срещу баща си. По професия първата дама е икономист. Каримов е на власт от 1989 година и няма изгледи скоро да се оттегли.

13. Грейс Мугабе - съпруга на президента на Зимбабве Робърт Мугабе

Тя е по-млада от него с 41 години. Била му е секретарка, а през 80-те години, както си му е редът, му става и любовница. Обича да ходи на пазаруване в западни държави и да харчи държавни пари. Нейният съпруг е начело на страната от 1980 година и не смята да се оттегля, докато е жив.