Не можем да кажем, че има пик на COVID-19, защото това е пик на подвариант, след месец идва пик на друг подвариант. Хората у нас не ходят да се регистрират.

Това заяви пред NOVA NEWS проф. Огнян Кунчев от Института по информатика и математика към БАН. Той даде пример с Румъния, където хората се регистрират 3 пъти повече.

Кунчев допълни, че същинският пик на заболеваемостта от COVID-19 е бил през октомври, ноември и декември 2021 г. „Тогава 65 000 души за година и половина починаха”, заяви Кунчев. Според него поне по 10 000 души, заразени с COVID-19 на ден, въобще не се регистрират.

Експертът по епидемиология на инфекциозните болести д-р Христиана Бацелова заяви, че в момента няма притеснителни данни по отношение на протичане на заболяването при различните подварианти.

Проф. Кунчев каза още, че няма придобит имунитет от вариант на вариант на коронавируса. Според него 95% от населението вече се е сблъскало с COVID-19.

Д-р Бацелова посъветва хората да не се самолекуват, а да се обърнат към специалист. „Има значение каква е симптоматика и дали лицето е с придружаващи заболявания”, каза тя. По думите е добре хората с хронични заболявания да потърсят специалист, дори при леки симптоми.

При грипа има увеличение на новорегистрираните случаи, най-висока е заболеваемостта при децата до 5 години, каза д-р Бацелова.