За 760 000 паунда бе продадена салфетката, върху която Лионел Меси подписа споразумението си да се присъедини към Барселона през 2000 година, съобщи британската аукционна къща Bonhams. Първоначално къщата очакваше продажната цена да бъде в диапазона от 400 000 до 600 000 долара. Онлайн търгът продължи от 8 до 17 май.

„Салфетката промени съдбата както на клуба, така и на Меси, който стана един от най-великите играчи на всички времена, съобщи Bonhams. Тя грижливо бе пазена в сейф от Орасио Гаджиоли, мениджър на Меси по това време. Салфетката носи не само подписа на Меси, но и подписите на Карлес Рексач, спортен директор на Барселона по това време, и Хосеп Мария Мингеля, търсачът на таланти, който разпозна потенциала на Меси. Нашият Христо Стоичков също е откритие на Мингеля.

Салфетката, която беше подписана по време на обяд в La Reial Societat de Tennis Pompeia в Монтжуик, съдържа писмен ангажимент от Рексач.

„В Барселона, на 14 декември 2000 г., в присъствието на г-да Мингеля и Орасио, спортният директор на ФК Барселона Карлес Рексач, се съгласява, под негова отговорност и независимо от всякакви противоположни мнения, да подпише договор с играча Лионел Меси при условие, че спазваме договорените суми“, пише на салфетката. Меси, който оттогава спечели редица големи титли, включително Шампионската лига и Световното първенство, беше само на 13 години, когато се присъедини към академията на Барселона, след като премина от аржентинския клуб Нюелс Олд Бойс.