Прокурорите и защитата по делото за "парите за мълчание", изплатени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп на бивша порноактриса,  продължават да изслушват бъдещите съдебни заседатели. В процеса на интервюиране и двете страни се опитват да отстранят пристрастни кандидати за членове на журито.

Никой друг бивш президент на САЩ не е бил изправян пред наказателен процес и натискът върху адвокатите на защитата и прокурорите е голям, за да изберат дузина съдебни заседатели, способни да съдят човека, който се бори да се върне в Белия дом през ноември тази година.

В четвъртък селекцията отбеляза крачка назад, след като двама вече одобрени членове на журито бяха освободени. След още няколко часа обаче бяха одобрени двама нови заседатели, които възстановиха броя на одобрените до 7, а скоро след тях - още трима, с които попълнените места за съдебни заседатели стават вече 10. Буквално минути по-късно стана ясно, че бързо са били одобрени и последните двама титулярни заседатели, а съдията Хуан Мърчан обяви, че "вече имаме нашето жури".

Изборът продължи със селекция на разарвните заседатели, от които обаче само един бе избран в четвъртък. Става дума за жена анализатор в компания за управление на активи. Тя е израснала в Англия. Живее с приятеля си.

След нейния избор заседанието приключи и съдия Мърчан обяви, че процедурата продължи в петък, докато бъдат избрани още петима резервни заседатели. Той изрази надежда, че селекцията ще бъде завършена в петък.

Защитата вече е употребила всичките си 10 възможности за безусловно отстраняване на кандидат, докато обвинителите имат това право още два пъти.

Съдебна заседателка беше освободена от наказателния процес срещу Доналд Тръмп, след като казала, че се е почувствала застрашена, тъй като е била публично разпозната, съобщи съдията по делото. Обръщайки се към съда тя заявила, че семейството, приятелите и колегите й са се свързвали с нея, след като й казали, че са разпознали от публикации в пресата, че е член на съдебното жури.

"Не вярвам на този етап, че мога да бъда честна и безпристрастна, и че няма  да позволя на външни влияния да повлияят на взетите от мен решения в съдебната зала", каза жената, която беше една от седемте избрани съдебни заседатели по-рано тази седмица.

Втори съдебен заседател, който вчера беше одобрен, също беше освободен. По-рано днес прокурорът Джошуа Стайнглас каза, че е уведомил съда, че в проучването на прокуратурата е открита информация за този съдебен заседател, която поставя под съмнение истинността на отговорите, които е дал по време на прегледа на кандидатите. Прокурорите заявиха, че са открили данни за лице със същото име, което е било арестувано през 90-те години на миналия век за сваляне на политически реклами.

След освобождаването на двамата остават само 5 селектирани досега заседатели. Решението на съдията подчертава изключителния натиск около първия наказателен процес в историята срещу американски президент. Тръмп разкритикува свидетелите, съдебните служители, замесени по делото и техните роднини, което накара Мърчан да му наложи частична забрана за коментари по делото.

Прокурор Кростофър Конрой каза, че Тръмп е нарушил забраната с последните си публикации за бившия си адвокат и потенциален свидетел на обвинението Майкъл Коен в публикация от 17 април, в която се казва, че либерални активисти под прикритие са лъгали съдията, за да се опитат да влязат в журито.

Тръмп, който е кандидат за президент от Републиканската партия на изборите през 2024 г., е спорна фигура в американската политика и много от търсените хора за участие като съдебни заседатели са казали, че не биха могли да оценят неговата вина или невинност. 

Адвокатите и в четвъртък ще продължат да търсят съдебни заседатели, които да решат съдбата на Тръмп в процеса, който се провежда само месеци преди предстоящата му изборна надпревара с президента демократ Джо Байдън. Съдът има задача да намери жител на Ню Йорк, който ще отсъжда безпристрастно за деянията на републиканския кандидат-президент в силно демократичния Манхатън, където бизнесменът, превърнал се в политик, изгради името си като магнат в областта на недвижимите имоти преди десетилетия.

Тръмп пледира невинен по 34-те обвинения за предполагаемо фалшифициране на финансови документи, с които е прикрил плащания за мълчание на порноактрисата  Сторми Даниълс. Делото за платените пари започна в понеделник. Съдията каза, че самоличността на 12-те съдебни заседатели и шестимата им заместници ще останат тайни, освен за Тръмп, адвокатите му и прокурорите.

Встъпителните пледоарии могат да се проведат в понеделник, ако съдебното жури бъде попълнено тази седмица.

Осъдителна присъда няма да спре Тръмп от евентуален втори мандат, но половината независими гласоподаватели и един от всеки четирима републиканци казаха, че няма да гласуват за него, ако той бъде осъден, става ясно от проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос, което приключи на 8 април.