Промени в състоянието на очите могат да бъдат сигнал за проблеми със зрението, диабет, стрес, дори отлепяне на ретината. Повечето от тези неща човек може да забележи и сам, стига да знае какво да гледа.

 1. Инфекция
Носите ли контактни лещи вместо очила? Гледайте за бели точки по роговицата (прозрачния пласт, покриващ очната ябълка). Инфекциите често се срещат при хора, които носят лещи.
 1. Стрес
Стресът се проявява по безброй начини и един от тях е трепването на окото. То е по-скоро дразнещо, отколкото притеснително, но е знак да забавите темпото и да откриете начини за намаляване на стресовите фактори в живота.
 1. Диабет
Замъгленото зрение обикновено сигнализира за нужда от очила, но може да знак и за други промени в организма. Те са свързани не само с проблеми със самите очи (като катаракта), но и със сериозни болести – например диабет. Дори да нямате проблеми със зрението, очният ви лекар би трябвало да разпознае, че имате диабет по нередности в състоянието на ретината.
 1. Ретината е в опасност
Нали се сещате за малките черни точици, които понякога се появяват пред погледа? Те се наричат плаващи точки и макар да са сравнително често явление, не бива да бъдат подценявани. Ако броят им внезапно се покачи, това може да е знак за отлепяне на ретината.
 1. Висок холестерол
Ако забележите, че около ириса ви се е оформил бял пръстен, тогава е време да посетите както очния, така и личния си лекар. Макар точно тази промяна в цвета да е често срещана при напредване във възрастта, тя може да сигнализира за твърде високи нива на холестерол и триглицериди – те от своя страна водят до инфаркт.
 1. Високо кръвно
Освен че повишава риска от инфакрт и инсулт, оставеното без лечение кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове на ретината – заболяване, познато като ретинопатия. Вие не можете да видите ефектите в огледалото, но лекарят ги забелязва при преглед. Още една причина да ходите на годишни прегледи при очен лекар – те могат да спасят живота и зрението ви.
 1. Прекалено много слънце
При някои хора се забелязва оформяне на жълтеникаво или червеникаво оцветяване в бялата част на окото, наречено пингуекула. Много малък процент от тези образувания са ракови, но повечето не са. Какво ги причинява? Наблюдават се най-вече при хора, които прекаляват с излагането на слънце и могат да бъдат сравнени с мазолите по кожата.
 1. Алергии
Ако очите ви са суперсухи и кожата около тях изглежда подута, вероятно прекалявате с търкането на очите, без да искате. Това често и силно търкане може да доведе до отпускане и свличане на клепача. При подобно отпускане не само лицето ви изглежда по-старо, но също оставя окото по-открито и изложено на въздух, което още повече го изсушава. Едни от най-честите причини за сърбеж на очите и съпровождащото ги търкане са сезонните алергии.
 1. Нужда от сън.
Ако забележите, че очите ви са подути и зачервени, недейте веднага да мислите, че имате инфекция. Това може да е просто знак за умора.
 1. Много време на компютъра
Колкото и да обичате да гледате сериали до късно вечер на лаптопа или да работите на компютъра, тези навици не са здравословни, когато се прекалява с тях. Те могат да доведат до синдром на сухото око. Това не е официално заболяване, но е доста неприятно и може да доведе до още по-сериозни проблеми със зрението. Един от начините, по които се появява синдромът, е чрез... сълзене. Да, иронично е сълзенето да е сигнал за сухота, но това е начинът на окото да компенсира липсата на течности. Консултирайте се с очен лекар, за да ви предпише препарат за „изкуствени сълзи“.
 1. Напрягане на зрението
Спуканите кръвоносни съдове могат да изглеждат плашещо, но в по-голяма част от случаите просто показват, че си напрягате очите прекалено. Колкото и да са неприятни на вид, те са безопасни и не са индикация за очно заболяване.