Президентът на Русия страда от тежка кашлица и постоянно гадене.

Близките хора в обкръжението

на Владимир Путин започнали да се притесняват, че лидерът е отслабнал физически и страда от непрестанно влошаваща се кашлица и постоянно гадене, твърди вестник "Мирър". Според канала Телеграм General SVR през последните месеци той е отслабнал с цели 8 килограма, пише "24 часа". Не е известно кой е авторът на канала Telegram, но групата твърди, че има връзки вътре в Кремъл. Влошеното здравословно състояние на Путин било забелязано и от руския елит, който отдавна смята, че лидерът страда от рак, въпреки че Кремъл категорично отрича подобно твърдение. 

Между петък и неделя

Путин е видян само веднъж - на онлайн среща с губернатора на бившия лагер на ГУЛАГ в Магадан Сергей Носов. Такива срещи обаче често се възприемат като "консервирани" или се записват по-рано, а се излъчват в по-късните часове на деня. Съобщава се, че Путин е провел работна среща на четири очи със заместник министър-председателя Дмитрий Чернишенко. В краткото видео, което се е излъчило, руският президент отново се е закашлял, докато обсъжда осигуряването на спорт в украинските региони, които анексира. Източникът на канала в Телеграм, който не посочва доказателства за твърденията си, съобщава: "Както самият Путин, така и близките му, а също и лекарите, са обезпокоени от пристъпите на кашлица на президента, както и постоянното гадене и липсата на апетит, дължащи се на медикаменти и специална диета за онкоболни."

Освен това се твърди,

че Владимир Путин постоянно е в лошо настроение. Той дори крещял и използвал вулгарни думи по време на онлайн среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу.  След като видеоконферентната връзка с Шойгу била прекъсната, Путин не успял да продължи разговорите с останалите участници заради поредния силен пристъп на кашлица. Срещата била прекратена, а на президента била оказана медицинска помощ, твърди източник на Кремъл. По-рано тази година спекулациите относно здравословните проблеми на руския президент се засилиха, когато се появиха снимки, на които той трепери на парада на Деня на победата в Русия, а одеяло е наметнато върху краката му. В същия ден президентът изглежда накуцваше, докато полагаше венец на гроба на Незнайния воин. Във възстановено видео, заснето на 18 февруари, Путин бе заснет как неудържимо трепери, преди да посрещне Лукашенко в Кремъл.