Принц Хари отдаде емоционална почит на покойната си баба, кралица Елизабет II, като я нарече свой "пътеводен компас" и обеща да "почита" баща си в новата му роля на крал.

Първият му публичен коментар след смъртта

беше миналата седмица. Хари заяви, че и е "завинаги благодарен" и каза, че тя "много му липсва".Хари и съпругата му Меган смаяха монархията, като обявиха, че се отказват от кралските задължения и се местят в САЩ в началото на 2020 г. Оттам те започнаха серия от критики към живота им в институцията, включително твърдения за расизъм. Това изостри напрежението с по-големия му брат, престолонаследникът принц Уилям, с когото, както се съобщава, той поддържа минимални отношения, и с баща им, сега крал Чарлз III.Но Хари получи маслинова клонка от Чарлз в първата му реч като крал, когато той говори за "любовта" си към двойката.Уилям също така покани брат си и снаха си да се присъединят към тях на импровизирана разходка в замъка Уиндзор в събота.

Хари заяви, че кралицата

е негов върховен главнокомандващ, но и негова "баба". Той каза, че ще пази спомена за първата и среща с Меган и прегръдката на малките деца на двойката - Арчи, на три години, и Лилибет, на една година."Ценя тези моменти, споделени с теб, и многото други специални моменти между нас. Вече много ни липсваш, не само на нас, но и на целия свят", добави той. "Сега почитаме баща ми в новата му роля на крал Чарлз III. Благодаря ти за твоята отдаденост на службата. Благодаря ти за разумните съвети. Благодаря ти за заразителната ти усмивка. Ние също се усмихваме, знаейки, че ти и дядо (принц Филип) сега сте се събрали отново и двамата сте заедно в мир".

Миналата седмица Хари и Меган

се прибраха със самолет от новия си дом в Калифорния, за да присъстват на поредица от благотворителни прояви във Великобритания и Германия, където се провеждат поредните игри "Инвиктус" за ветерани с увреждания.Кралицата позволи на двойката да запази официалните си титли като херцог и херцогиня на Съсекс и заяви, че те ще останат "много обичани членове на семейството", въпреки омбастичното съобщение, че той напуска кралския живот.Покойният монарх също така се въздържа да отхвърли публично твърденията на двойката за расизъм, като заяви, че "някои спомени може да се различават", но обеща разследване.