Ново безплатно мобилно приложение, наречено „Be My Eyes", позволява на доброволци да се свързват с незрящи хора и да им помагат чрез видеочат. В момента то е на разположение само за iPhone и iPad, като се търси начин да бъде създаден и вариант за смартфони с операционна система „Андроид". Приложението работи чрез изграждането на мрежа от незрящи хора и доброволци, които са го инсталирали.

Когато сляп човек поиска съдействие през приложението, доброволците получават известие за това и, ако са на разположение, се свързват с незрящия чрез видеочат.

Помощта варира от четене на етикети на хранителни стоки до ориентиране в нова обстановка. Доброволецът може да помогне, като опише на глас обстановката, изчете нещо, заснето от камерата на незрящия, или отговори на неговите въпроси. Създателите на приложението са добавили и система за оценяване, за да избегнат злоупотреби. „Надявам се, че като си помагаме като онлайн общност, ще успеем чрез „Be My Eyes" да променим живота на слепите хора по цял свят", казва създателят на приложението Ханс Йорген Виберг.