Ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин публикува в петък сутрин видеообръщение към украинския президент Володимир Зеленски с молба да позволи на възрастните хора и децата да напуснат града. Бахмут е практически обкръжен, останал е само един път, заявява Пригожин във видеото, което го показва в пълно бойно снаражение, с униформа, бронежилетка и каска, а зад гърба му очевидно го пази охрана. Видеопосланието е публикувано в петък от пресслужбата на канала му в Телеграм.

"Обръщам се към украинския президент Владимир Александрович Зеленски... Ако преди с нас се сражаваше професионална украинска армия, то днес виждаме все повече старци и деца. Те се бият, но животът им край Бахмут е кратък - ден-два. Дайте им шанс да напуснат града", казва Пригожин.

После камерата се обръща встрани, където стоят трима души - двама млади мъже, по-скоро момчета в ученическа възраст, и 

възрастен мъж, който моли Зеленски да чуе призива на Пригожин.

И украинските медии разпространиха информация за видеото на Пригожин. Там се отрича гражданите да са украински военнопленници, а видеото се определя като постановка.

Тази сутрин в интервю за РБК-Украйна секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заявява, че руската армия е хвърлила всичките си сили за щурм на Бахмут, тъй като иска да съобщи за превземането на града възможно най-скоро. Затова и в района присъстват както редовни войски, така и наемници, но те не могат да направят нищо -

"темпото на настъпление обаче не отговаря на очакванията".

Бахмут не е просто географска точка на картата на страната, ние знаем как да процедираме, утвърждава още Данилов, признавайки, че ситуацията е трудна и тежка.

Въпреки това секретарят на Съвета подчертава, че дори и лошите новини от Бахмут няма да бъдат скрити от обществото.