Евентуално отстъпление на наемниците от руската компания "Вагнер" от украинския град Бахмут ще предизвика пробив на фронта, украинската армия ще премине в настъпление и ще доближи границите на Руската федерация.

Такова изявление във видеообръщение направи наскоро лидерът на вагнеровците Евгений Пригожин.

Във видео, публикувано през уикенда, Пригожин казва: "Ако "Вагнер" се оттегли сега от Бахмут, целият фронт ще рухне. Ситуацията няма да бъде приятна за всички формирования, които защитават руските интереси".

Според лидера на наемниците при такъв развой на войната украинските защитници ще си върнат Крим и ще навлязат на територията на Русия. А властите ще обвинят за провала именно "Вагнер", която "не е успяла да се справи" и е отстъпила.

Ройтерс не може да потвърди от независим източник кога и къде е записано видеото. То е публикувано в канал в Телеграм, който разпространява новини за Пригожин и се свързва с групата "Вагнер", но не е на обичайния информационен канал на Пригожин.

В петък основателят на "Вагнер" заяви, че групировката "практически е обградила Бахмут", където боевете се засилиха през последната седмица, а руските сили атакуват от почти всички страни.