Десетима заподозрени са задържани при мащабна акция за разбиване на международна мрежа за трафик на хора, която незаконно е вкарвала китайски граждани в Германия.

Повече от 1000 служители на федералната полиция и на други правоприлагащи органи са участвали в операцията, която се е провела рано тази сутрин и е обхванала осем провинции.

Претърсени са общо 101 жилищни и бизнес помещения, включително две адвокатски кантори, съобщиха от федералната полиция в Санкт Аугустин край Бон.

Предполага се, че възползвайки се от специалните правила за квалифицирани чуждестранни работници, заподозряната престъпна група за контрабанда е получила разрешения за пребиваване за около 350 предимно китайски граждани срещу пет или шестцифрени суми в евро.

Специализирани полицейски акции са извършени на територията на провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Шлезвиг-Холщайн, Берлин, Хесен, Райнланд-Пфалц, Баден-Вюртемберг и Бавария. Освен това са били иззети активи на групировката и са били събрани допълнителни доказателства.

Разследването е съсредоточено в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия, където са задържани 10-те заподозрени, включително двама адвокати. 

През 2022 г. федералните правоприлагащи органи са регистрирали 4936 случая на трафик на хора на територията на Германия – увеличение с почти 30 процента в сравнение с 2021 г., отбелязва ДПА.