Михаил Горбачов, последният съветски лидер, е бил шокиран и объркан от конфликта в Украйна през месеците преди смъртта си и през последните години е бил психически смазан от влошаващите се връзки на Москва с Киев, каза вчера неговият преводач, цитиран от Ройтерс и БТА. Павел Палажченко, който работил с бившия съветски президент в продължение на 37 години и го придружавал на множество срещи на високо равнище, разговарял по телефона с Горбачов преди няколко седмици и каза, че както той, така и други хора, били поразени от това, колко травмиран бил той от събитията в Украйна. "Не само (специалната военна) операция, която започна на 24 февруари, но цялата еволюция на отношенията между Русия и Украйна през последните години, беше наистина тежък удар за него. Това наистина го смаза емоционално и психически", каза Палажченко в интервю за Ройтерс. "В нашите разговори с него за нас беше много очевидно, че той беше шокиран и объркан от случващото се (след като руските войски нахлуха в Украйна през февруари) по най-различни причини. Той вярваше не само в близостта между руския и украинския народ, той вярваше, че тези два народа са преплетени", добави той. На снимки от 80-те години на миналия век с президента на САЩ Роналд Рейгън гологлавият, мустакат Палажченко винаги е до Горбачов, наведен, за да чуе и преведе всяка дума, отбелязва Ройтерс. Седемдесет и три годишният бивш преводач добре познава мислите на покойния съветски лидер от периода преди неговата смърт, тъй като през последните месеци се срещал с него и поддържал контакти с неговата дъщеря Ирина.

Палажченко каза, че семейството на Горбачов е свързано с Украйна. Бащата на съпругата на бившия съветски лидер Раиса е украинец и по думите на бившия преводач Горбачов никога не би водил война, за да възстанови страната, която ръководил от 1985 г. до 1991 година. "Разбира се в сърцето му на мисловната карта за него и повечето хора от неговото политическо поколение е все още една въображаема страна, от която е част повечето от бившия Съветски съюз. Не мога да си представя той да казва "това е то и аз ще направя каквото е необходимо да го наложа", добави той. Отношенията на Горбачов с Украйна понякога бяха трудни, отбелязва Ройтерс. Киев му забрани да влиза в страната през 2016 година, след като той каза в интервю за британския вестник "Сънди таймс", че би действал по същия начин като Путин за анексирането на Крим през 2014 година. "Винаги подкрепям свободната воля на хората и повечето от тях в Крим искаха отново да станат част от Русия", каза тогава Горбачов, визирайки резултатите от референдума, който Киев и Запада смятат за противозаконен. Някои украинци също така го обвиняват за първоначалните съветски опити за потулване на ядрената авария в Чернобил през 1986 година.

Палажченко казва, че Горбачов смятал, че историята ще го оцени правилно.
"Той обичаше да казва, че историята е капризна дама. Мисля, че той вярваше и очакваше, че окончателната оценка за него ще бъде позитивна".