Близо 20 000 мъже са избягали от Украйна от началото на войната, за да не бъдат призовани в армията, разкрива Би Би Си, цитирани от Offnews.

Някои от тях са преплували опасни реки, за да напуснат страната. Други просто са се възползвали от тъмнината. 21 113 мъже пък нямали техния късмет и са били заловени от украинските власти, докато се опитвали да избягат, потвърди Киев.

След нахлуването на Русия на повечето мъже на възраст между 18 и 60 г. беше забранено да напускат страната. Но данните показват, че ежедневно десетки са успявали да пресекат границите.

Ето какво разказват няколко мъже, които са успели да напуснат страната, за да се присъединят към семействата си в чужбина, да учат или просто да изкарват прехраната си.

"Какво трябва да правя (в Украйна)? Не всеки е воин... не е нужно да държиш цялата страна затворена. Не можеш да слагаш всички в един кюп, както правеха в Съветския съюз", казва Евгени.

Данни за незаконно пресичане на границата на съседните Румъния, Молдова, Полша, Унгария и Словакия сочат, че 19 740 мъже са преминали незаконно в тези страни между февруари 2022 г. и 31 август 2023 г.

Въпреки че не знаем как са избягали те, знаем какви методи са използвали останалите 21 113, които са били заловени при опит за бягство. По-голямата част от тях - 14 313, са се опитали да преминат границата пеша или с плуване, а останалите 6800 са разчитали на фалшиви документи, в които са посочени измислени заболявания, съобщиха украинските власти.

Сред изключените от военна повинност са мъже със здравословни проблеми, такива, които имат задължения за полагане на грижи, и бащи на три или повече деца.

През август украинският президент Володимир Зеленски нарече "корупционни решенията", взети от военномедицинските комисии в страната, които според него са

довели до десетократно увеличение на освобождаванията

от февруари 2022 г. насам. Той обяви, че всички регионални служители, отговарящи за военната повинност, са отстранени, а на повече от 30 души са повдигнати обвинения.

Парламентарният представител на президента Федир Вениславски признава, че проблемът е сериозен.

"Правителството осъзнава, че това явление не е изолирано и че е широко разпространено. Но за съжаление искам да подчертая, че корупцията е много устойчива", каза той и добави, че Украйна прави "всичко възможно, за да сведе броя на случаите на корупция до минимум".

Вениславски заяви, че броят на мъжете, които са напуснали или са се опитали да напуснат, не оказва влияние върху военните усилия.

"Убеден съм, че устойчивостта и готовността на украинците да защитят своята независимост, суверенитет и свобода е 95-99%", е категоричен той.

По думите му опитващите се да избегнат мобилизацията са около 1-5%. И определено не са от решаващо значение за отбраната на Украйна. Освен това няма планове за радикално увеличаване на броя на лицата, подлежащи на мобилизация.

Над 40 000 мъже, които са избягали или са направили опит да го направят, могат да представляват значителна част от хората, необходими на Украйна, за да попълни армията си. През август официални представители на САЩ изчислиха, че броят на загиналите украински военни достига 70 000 души, въпреки че Киев не иска да посочи конкретна цифра.

Страната също така не публикува официални данни за числеността на армията си. Но новият министър на отбраната Рустем Умеров заяви на Европейския стратегически форум в Ялта през септември, че

в украинските въоръжени сили има над 800 000 души.

Някои от бягствата са драматични.

На едно от видеата се вижда как мъж преплува река Днестър в посока Молдова, а молдовските граничари го насочват да премине на безопасно място. Друго показва фаталните последици от решението им - тела на мъже, извадени на брега, които са се удавили при опит да пресекат река Тиса между Украйна и Румъния.

Но Евгени, строителен работник от Киев, с когото репортер се е срещнал в молдовски имиграционен център, каза, че просто е преминал пеша границата на тази страна - най-популярният маршрут за напускане, сочат данните. В този случай за избягалите от войната е сравнително лесно да поискат убежище.

Евгени се е чувствал в капан в Украйна - по-младите мъже и тези с военен опит са били призовани първи за военна служба.

Междувременно му е било трудно да си намери добре платена работа, "защото всичко е насочено към войната" и въпреки това "електричеството, горивата - всичко е станало по-скъпо".

Той подава молба за убежище - нещо, което трябва да се направи в рамките на 24 часа след влизането в страната, за да се избегне криминално досие.

В същия център за предоставяне на убежище и имиграция е Ерик, 26-годишен музикант от Харков, който казва, че е преминал в Молдова, като е прекосил пеша равнините на отцепилия се от Молдова регион Приднестровие и след това е преплувал река. Въпреки че е възможно да се сдобиете с фалшиви разрешителни, опитът на Ерик показва, че получаването на истински документи може да се окаже по-трудно.

След сложна коремна операция от перитонит Ерик обяснява, че трябва да спазва специална диета, която не му позволява да служи в армията. Но когато войната избухва, се оказва невъзможно да се получи медицинско удостоверение за освобождаване.

"Прехвърлят отговорността от един отдел на друг: "Отиди тук, отиди там". Прекарах половин година в опити да получа удостоверение (за да докажа), че съм негоден, въпреки че имах всички тестове в ръцете си. Накрая търпението ми се изчерпа", разказва той.

В крайна сметка Ерик успява да стигне до САЩ, където се събира със съпругата си и четиригодишната им дъщеря.

Влад успява да се сдобие с документ за освобождаване от армията, но казва, че след това не е успял да накара граничните служители да го приемат сериозно. Той бил развълнуван от факта, че е приет в чуждестранен университет и е получил студентско разрешително за напускане на Украйна, но скоро е разбрал, че това няма да е достатъчно.

"Помислих си, че не се е получило, защото попаднах на труден контролен пункт. Отидох на друг и на още един. Изсмяха ми се и ме изпратиха вкъщи. Осъзнах, че това парче хартия - това "разрешение" - е безсмислено за граничния служител, на тях изобщо не им пука", разказва мъжът.
Вместо това Влад напуска страната, като преплува река Тиса и влиза в Румъния.

Влад стига до украинската страна на границата с помощта на свой приятел, но друг мъж - Данило, казва, че е използвал услугите на човек, който чрез Телеграм организирал преминаването на Тиса.

Приложението е популярна платформа за контрабандисти, които рекламират услугите си, установи Би Би Си. Репортер под прикритие - Андрей, е прекарал един месец в кореспонденция с трафиканти, представяйки се за украинец, който иска да напусне страната.

Той открива поне шест групи в Телеграм, в които членуват от 100 до няколко хиляди души. Казва, че те са му предлагали различни услуги - от прибавяне на деца към семейството му до най-скъпия вариант - медицинско удостоверение за освобождаване от такси, известно като "бял билет", което би му позволило да напуска и да се връща в Украйна, когато пожелае.

Казали му, че изготвянето му ще отнеме до една седмица и ще му струва около 4300 долара - в цената е включен подкуп за длъжностното лице, което изготвя документа.

Вениславски обяснява, че заплахата с фалшивите документи - и трудностите в някои случаи при получаването на истински документи, които се възприемат сериозно от граничните служители - трябва да бъде премахната през следващата година или две чрез нова дигитализирана система.

Заловените от украинските власти обаче

рискуват да бъдат глобени с 92-230 долара и да получат присъда до 8 г. затвор.

Не е ясно дали тези, които избягат и решат да се върнат в Украйна в бъдеще, също могат да бъдат наказани със задна дата, но Вениславски не смята, че това би било в национален интерес.

Данило заяви, че на украинците трябва да се позволи да вземат собствени решения.

"Защото аз все още вярвам, че всеки човек избира целта на живота си. За някои смисълът е в защитата на териториите, за други - в защитата на себе си и на семействата си. Някои искат да творят, да изграждат бизнес, да допринасят за икономиката на държавата. Вярвам, че независимо от всичко, моята роля не е на бойното поле", убеден е той.

Той се надява украинските власти да насърчат напусналите да се върнат, когато войната приключи, а не да ги наказват.

"Без хора - при това без умни хора, които изкарват добри пари и плащат добри данъци в хазната - е по-трудно да съществува държавата", смята Данило.
Тъй като краят на войната с Русия не се вижда, не е ясно кога този въпрос ще стане актуален. Междувременно, тъй като това се превръща във война на изтощение, Украйна се нуждае от всички войници, които може да получи.