На 8 май Църквата възпоменава паметта на свети апостол и евангелист Йоан Богослов и преп. Арсений Велики.

Според Преданието светият апостол е бил на повече от 100 години, когато предупредил учениците си, че наближава краят на земния му път, и им заръчал да изкопаят кръстообразен гроб.

Той легнал в гроба и предал Богу дух. По-късно ефеските християни отворили гроба му, но не намерили тялото му там.

Успението на евангелиста се чества на 26 септември, а на 8 май Църквата припомня за благодатните чудеса, които ставали на гроба му.

Всяка година на този ден от гроба му се появявал чудотворен прашец, който имал целебни свойства и чрез него мнозина от болните в Ефес били изцелявани по Божията милост. 

Преп. Арсений пък бил родом от Рим.

Той бил вече ръкоположен за дякон, когато император Теодосий Велики го назначил за учител на децата си. Ползвал се с голям респект в двореца, а по-късно го избрали и за сенатор. Не след дълго на Арсений омръзнал светския живот и той решил да се оттегли на някое усамотено място.

Тайно напуснал двореца и се заселил в манастира на преподобни Йоан Колов, а след това и в Скитската пустиня. Там той живял в пълно усамотение. Когато синът на Теодосий - Аркадий, седнал на престола, той изпратил на своя учител дарове, за да засвидетелства уважението си към него. Арсений му благодарил, но върнал подаръците, защото искал да се посвети изцяло на Бог.

Мъжът живял в пустинята цели 55 години и починал в мир близо до Мемфис на 100-годишна възраст..