От много време обясняват, че ние трябва да седнем заедно със синдикатите, за да дефинираме какво е приемливо за тях, така че да осигурим работни места, без това да противоречи на регламентите на Европейския съюз, така че това е разговор, който тепърва започва.

"Тези 8 точки са базата, на която можем да седнем и да разговаряме. Знаете ли още колко работа има? И както преди малко го обясних – много работа има, която е забавена част от нея от 10 г., друга част от няколко години, трета част от последното служебно правителство. За 3 месеца трябваше да компресираме всичко. За 3 месеца трябваше да свършим това, което не беше свършено преди това" - заяви премиерът акад. Николай Денков преди вечерното заседание на Министерския съвет.

Денков е категоричен, че Делян Пеевски не е говорител на правителството.

"Не, няма нищо такова. Дискусията я водех аз, решенията аз ги редактирах последно, с моите министри ги писахме, така че това просто не е вярно. Това е внушение без особена полза", каза той.

"Когато има много важна среща и съдържателна, е много важно участниците в тази среща да решат за какво участват – дали за да си правят пиар пред тези, които гледат пред камерите, или участват в срещата да търсят решения, така че решението и на протестиращите беше да се спрат камерите, за да може да се съсредоточим върху важните задачи, които имаше да се решат", обясни премиерът.

Денков подчерта, че са предали в последния възможен момент Териториалните планове.

"Ние сме ги внесли, за да започне разговорът за тях. Ако ги извадим, то няма какво да обсъждаме", добави той.

Премиерът посочи, че в момента ние преговаряме с Европейската комисия, така че това е част от преговорния процес и няма нищо странно в това.

"Отново обяснявам – на 30 септември пакетът документи, който е внесен, е, за да започнат преговорите с ЕК, които по отношение на промените в ПВУ, трябва да свършат до 30 ноември, за останалите документи са до края на годината. Това е процесът, който в момента тече и както министър Радев много добре го формулира – всеки изгубен ден, в който ние не сме седнали заедно на масата да преговаряме, всъщност, е загубен ден да направим по-добре тези документи, за които става дума", обясни той.

Денков призова въпросите, свързани с това остават ли блокадите на ключови магистрали в страна, да бъдат зададени към протестиращите.

"Това, което и на тях им обясних, на всички го казвам – ние правим възможно най-доброто, спазвайки европейските регламенти, точно за протестиращите. Това, че е трудно да се разбере, е може би, защото тези документи нямат подходящия език, който те да разбират", допълни премиерът.

Той уточни, че днешната среща, продължила 7 часа, е била точно за това – от една страна, правителството да обясни какво прави, а от друга страна, енергетиците и миньорите да кажат какво ги притеснява, и да се търси решение. Денков посочи, че това, което са обяснили на протестиращите, е, че влакът е заминал през 2019 г., но има две други възможности, които ще се използват, като те са описани в точка 1 и точка 2.

"Оставям политическите анализатори и журналистите да обсъждат кой клати лодката", каза още той и заяви, че не желае да бъде конкретен по тази линия.

По отношение на ангажимента, че ще си подаде оставката като премиер ако не спази споразумението и как се приема това от некоалиционните партньори, Денков коментира:

"Аз съм тук в този Министерски съвет, за да свърша нещо полезно за България и за хората в нея. Това, което не приемам, е да иска някой да се променят нещата срещу европейските регламенти, защото ние сме проевропейско правителство и това, което се опитваме да направим, трябва да съответства на тези регламенти."

Денков е категоричен, че това е, което правят през цялото време и ако не успеят да свършат тази част от работата, значи стават излишни.

На въпроса да не го упрекнат, че е прекалено европеец, а не българин, той отговори, че не вижда никакво противоречие между това.

"Това, което го нося тук, е да ми напомня и на мен, и на всеки, който говори с мен, че аз съм първо българин, но няма никакво противоречие да си българин и да си европеец. Обратното – това да противопоставяш българин на европеец е доста опасна тенденция", подчерта Денков.

Премиерът е категоричен, че българските интереси в момента съвпадат с европейските и трябва просто да гледаме къде трябва да бъдат балансирани и това става през регламентите.

"Но някои други партии и политически личности се интересуват от интересите на други държави извън ЕС, така че ако има колизия, тя е по тази линия", заключи той.