Емил Димитров

Премиерното представление на музикалния спектакъл „На Нея с обич! Емил Димитров" е насрочено за 20 декември в зала 1 на НДК. Продуцентът „Оксиморон фекчъри" и екипът на музикалния спектакъл представят подробности за сценичния проект. Представлението ще изправи публиката пред тъгата и любовта, радостите и житейските изпитания на един артист, превърнал се в музикална икона за поколения българи. Зрителите ще имат привилегията да чуят за първи път в изпълнение на симфоничен оркестър някои от емблематичните песни на Емил Димитров.

В сценичния образ на Емил Димитров ще се въплъти актьорът Даниел Цочев, който изпълнява на живо, заедно с оркестър „Симфониета София" и бенд формация, включените в спектакъла песни. Сред тях са „Моя страна, моя България", „Ако си дал", „Писмо до мама", „Само тази нощ", „Джулия", „Ако можех да избирам, майчице", „Арлекино", „Без грим", „Върни ми времето" и др. На Цочев партнира актрисата Антония Малинова, която работи в Париж и се завръща на българска сцена специално за тази роля.

Автор на идеята и сценичната история е Нели Бенова, а на сценичната постановка - Снежина Петрова. Сценография и костюми - Свила Величкова. Христо Павлов е диригент на музикалния състав - оркестър „Симфониета София" и бенд.

Преплетен с незабравимите песни на Емил Димитров, спектакълът движи нишката на пленителна история за последното желание на големия артист. Вторият герой в постановката е Тя - събирателен образ на жената. Тя предлага на Емил да му помогне да сбъдне мечтата си, поставяйки условия за това. Така започва тяхното пътуване към Нея, в което виждаме емблематични епизоди от живота на Емил, изпълнен със „смях и болка, радости и тъга, изпитания и победи". Живот, в който всичко е музика.

Не за първи път Даниел Цочев ще има професионалната чест да представи пред публика образа на знаменит българин. Той е третият актьор, изпълнявал ролята на Апостола („Тайната вечеря на Дякона Левски"). Десетки са образите, пресъздадени от него на сцените на „Сълза и смях" и театър „Възраждане". Гласът му озвучава стотици герои от игрални филми и сериали. За озвучаването на д-р Хаус в едноименния сериал актьорът е отличен с наградата „Икар - Златен глас". Даниел превръща любовта и преклонението си пред творчеството на своя съгражданин Емил Димитров в професионален проект преди две години, когато се ражда идеята за музикалния спектакъл. Следва период на усърдна работа в развитието на идеята и подготовка на паметните песни от репертоара на певеца.

Актрисата Антония Малинова от близо 20 години живее, занимава се с театрални и филмови проекти като актриса и режисьорка във Франция. Тя е първата българска актриса, която излиза на сцената на парижкия театър „Комеди франсез". Работила е с някои от най-популярните френски режисьори в театъра и киното. Заедно с това преподава актьорско майсторство в престижното театрално училище „Флоран" в Париж.

Даниел и Антония са участвали заедно в друг музикален сценичен проект - „Магически гласове" (1990-1992), с който представят музикалното културно наследство на България зад граница. През 2016 г. отново музикален проект ги събира на една сцена.