Един ден ще си купуваме кенчета с подобни плашещи надписи

Във Вашингтон предложиха да има предупреждения за вредата върху здравето на етикетите на бутилките газирани напитки с добавена захар, както има на цигарените кутии. Експерти, събрали се на конгрес за газираните напитки в US столицата, предупредиха, че срещу лимонадите, които предизвикват затлъстяване и са свързани със сериозни заболявания, трябва да се води война като срещу пушенето. Конгресът е организиран от асоциацията на потребителите ,,Център за наука в интерес на обществото". Сред предложените мерки са повишени данъци върху газираните напитки. ,,Става въпрос да се каже истината за тези продукти и да се остави потребителят да вземе решение. Предупрежденията върху пакетите с цигари се оказаха ефикасни", поясни Харолд Голдстийн от Калифорнийския център за защита на общественото здраве. Той представи проектозакон, гласуван в края на май от Сената на Калифорния, за предупреждения върху етикетите на бутилките с газирано питие с добавена захар. ,,Консумацията на газирани напитки с добавена захар допринася за затлъстяването, диабета и зъбните кариеси", ще може скоро да се прочете върху етикетите на бутилките газирани напитки в щата. Текстът на проектозакона чака подписа на губернатора. Така Калифорния ще стане първият щат, наложил използването на тези предупреждения.

Според експертите борбата срещу подсладените газирани напитки изисква много подходи. Преди 2 г. бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че иска да забрани сладките газирани напитки в големи опаковки като причина ,,за епидемията от затлъстяване, коятоубива 5,000 нюйоркчани годишно". Индустрията на газираните напитки обаче се вдигна. ,,Кока-Кола" не носи отговорност за затлъстяването на американците, коментира изпълнителният директор на компанията Мухтар Кент по повод предложението на Блумбърг. През миналата година пък нюйоркски съдия постанови, че общината на Ню Йорк не може да забрани сладките газирани напитки в опаковки от 470 мл, защото това би било произвол.
В България от 28 април 2015 г. захарта се заличава от списъка на разрешените съставки за сокове от плодове. В минимални количества тя остава допустима за нектарите. Това реши правителството ни през миналия ноември, след като промени Наредбата за изисквания към напитките от плодове. Изискването се свежда само до соковете и нектарите от плодове. За останалите напитки, съдържащи плодов сок или екстракти от растения, си остават старите правила.