Държавният глава награди посланика на Украйна Виталий Москаленко с орден „Мадарски конник“ първа степен на церемония в Президентството. Това се случи на специална церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2. „За своя 4-годишен мандат посланик Москаленко работи за задълбочаването на нашите отношения на всички нива. Убеден съм, че във ваше лице България ще има един истински приятел в Украйна“, заяви Радев.

"За мен е удоволствие да връча висшето държавно отличие „Мадарски конник“ първа степен на посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко. Това отличие е израз на оценката за дейността на посланик Москаленко, за развитие на нашите традиционно добри отношения и приятелски връзки в един изключително труден период. Отличието е и признание за ролята на посланик Москаленко за поддържане на пълноценната комуникацията между нашите страни в тази сложна военно-политическа обстановка", допълни държавният глава. От своя страна посланик Москаленко припомни, че словото и писмеността в Украйна са "български" и са дадени от Светите братя Кирил и Методий. " Нашите два народа са дълбоко свързани. Българската диаспора в Украйна е един много могъщ мост, който обединява и обогатява нашите два народа", заяви посланикът. Украинците са много признателни на България, че ѝ оказва подкрепа от първите дни на тази варварска война, подчерта посланик Москаленко.

Държавното отличие е за приноса на Москаленко в задълбочаването на двустранните отношения между София и Киев.

Той получава приза в самия край на дипломатическия си мандат, който изтича на 1 март. Неговото място като посланик на Украйна в страната ни ще заеме Олеся Илащук.