Изминаха почти 20 години от първия български шахматен турнир зад граница – First Bulgarian Blitz Chess Tournament. Той е проведен именно в Чикаго. Българо-американската асоциация (БАА) и интернет-портал Еврочикаго решиха да възстановят старата традиция. Това се случи тази неделя, 12 май, на връх любимия в САЩ Mother’s Day (Ден на майката).

Независимо от другия празник, от 13:00 ч. в залата на библиотеката на Маунт Проспект се събраха най-запалените български любители на шахмата в Чикаго.

Разбираемо като за първо подобно събитие от много време насам, участниците не бяха много, но пък водеха емоционални битки с голямо желание за победа. Хубаво впечатление на всички направи етичното и добронамерено отношение по време на игрите.

Накрая всички участници си отидоха доволни от прекараното време и наградите, като си пожелаха нови срещи и шахматни битки. И тъй като средната възраст при децата бе по-малка от 9 години, то несъмнено им предстоят още много победи. Първата успешна крачка е направена и получените книги и грамоти ще бъдат хубав стимул за бъдещето.